Megújul a szegedi Thealter

Formájában és tartalmában is megújul a Thealter, Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja, melyet idén júliusban huszonkettedik alkalommal rendeznek meg – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szegedi Maszk Egyesület és a megújult FESZ – Független Előadóművészeti Szövetség – együttműködésében megvalósuló nemzetközi színházi találkozó nem lesz olyan mint az elmúlt két évtized hagyományos Thealter Fesztiváljai, sem mint a korábbi Alternatív Színházi Szemlék, és mégis mindkettőre hasonlít majd. Először idén ítélték oda A fesztivál díszvendége címet a FESZ tagságának szavazatai alapján. Így a fesztiválon Pintér Béla és társulata mutatja be repertoárjának legjelentősebb előadásait.

thealter

A korábbi Alternatív Színházi Szemlékhez hasonlóan a közönség idén is találkozhat meghívott produkciókkal: a felkért válogató – Szabó György – a FESZ-tagok legújabb független színházi előadásaiból választ ki öt szemledarabot. Bár az elmúlt években is készültek a Thealter felkérésére a fesztiválon bemutatott produkciók, és a nézők gyakran érdekes, különleges, alkalmi helyszíneken láthatták az előadásokat, az idén induló alkotói pályázat mégis formabontónak ígérkezik. A Thealter helyszínspecifikus, nyílt alkotói pályázatot ír ki. A produkciókat vagy művészeti projekteket négy jellegzetes szegedi színhelyen – egy 101 éves bérházban, a Szabadság úszóházon, a Széchenyi tér szökőkútjánál és a bölcsészkar Auditórium Maximumában – tervezhetik meg a FESZ tagjai. A zsűri döntése alapján a legígéretesebb négy pályázó kap lehetőséget és pénzügyi támogatást elképzelésének megvalósításához, majd az így létrejött új alkotásokból választják ki a fődíjas produkciót.

A fesztivál a korábbi évek karakterét megőrizve izgalmas kelet- és dél-európai színházi előadások közül is válogat, és vendégül lát határon túli magyar alkotókat is. Ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: egyaránt szerveznek utcaszínházat és workshopot, megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz Thealter Rádió és naponta frissülő Thealter-blog is.

süti beállítások módosítása