Sorsjátékkal a Tejúton! – Magyarországon a Váróterem Projekt

Március 27. és 30. között Magyarországon turnézik a Váróterem Projekt. A kolozsvári társulat az Ismered a tejutat? és a Sorsjáték című előadásait előbb a Bakelitben, majd a debreceni Csokonai Színház stúdiószínpadán mutatja be a hazai érdeklődőknek. Interjút olvashatnak Csepei Zsolttal, a társulat színészével.

 Interjú:

Az „Ismered a tejutat?” és a „Sorsjáték” c. előadásaitokat március 27-én és 28-án este 20:00-tól láthatjuk a Bakelit M. A. C.-ben. Míg az első egy halál utáni, groteszk élet-újrajátszást mutat be, addig a Sorsjátékban improvizációitokról a sors és a nézők döntenek. Mi a közös e két előadásban, mi kötheti össze őket mégis?

Csepei Zsolt: Ha kritikus lennék, biztosan rengeteg közös dolgot tudnék felsorolni. Így belülről azt mondanám, hogy semmi tudatos. Csupán annyi, hogy mindkét előadást ugyanaz a közösség, ugyanazokkal a színházi és emberi nézetekkel hozta létre. Ezek a nézetek pedig eltávolodnak a kőszínházi merevségtől, de ódzkodnak a rossz értelemben vett alternativitástól is. Gyakorlatilag a közös pont, a nézők. A játszók és nézők közös játéka. Úgy, hogy közben nem kell mellveregetve bontanunk a falat közönség, és játszók között. Mert paradox módon az éppen akkor omlik le, ha mindkét félnek tiszta, hogy milyen minőségében van jelen a színházban.

„Sorsjáték” című improvizatív előadásotok a Robert Cohen rendező által a színészképzésben előszeretettel alkalmazott „tartalom nélküli jelenetekből”, s a nézők választásaiból alakult ki, s ezáltal minden alkalommal más. Hogyan tudtok folyamatosan együtt dolgozni a közönséggel, milyen módszert alkalmaztok a bevonásukra?

Csepei Zsolt: A improvizáció alatt nem feltétlen célunk a közönség bevonása, ezért nem is igyekeztünk módszert kidolgozni erre. A közönség a játékszabályoknak megfelelően bizonyos esetekben egyszerűen a jelenet valóságához tartozik. Ezt nekünk, játszóknak figyelembe kell vennünk. A néző gyakorlatilag dönthet, hogy mennyire megy bele a játékunkba: nincs agresszió, nincs provokáció, nincs nyílvános megszégyenítés. Ha úgy tetszik, a módszerünk, hogy ne stresszeljük feleslegesen a nézőket.

Varoterem_Projekt_Sorsjatek"Sorsjáték" (forrás: varoteremprojekt.wordpress.com)

Az „Ismered a tejutat?” alaptémája egy orvos és betegének közös öngyilkossága, majd a hullaházban önmagukra ébredése. Hol találtatok e különös témára, és hogyan kezdtetek el dolgozni vele?

Visky Andrej: Nem véletlen, hogy eszünkbe jutottak ezek a témák, amikor Kolozsváron bemutattuk az előadást, nagyon ,,divatos” volt a fiatalok körében az öngyilkosság, egy-két emberről meg is emlékezünk az előadásban. El kell mondanunk ugyanakkor, hogy a darab eredetileg nem tartalmazta az öngyilkosság témáját, sem a hullaházat. A mi értelmezésünkként kerültek be az előadásba, és teljesen megváltoztatták az eredeti darab szerkezetét, ily módon talán sokkal közelebb állunk az adaptációhoz műfajilag.

A témák és az alapötlet megszületése után izgalmas fordulatot vett a munkafolyamat. Tulajdonképpen az történik, hogy megfordul a perspektíva: a két szereplőnek nem a születés felől nézzük, vizsgáljuk az életét, hanem a halál perspektívájából próbáljuk kideríteni, hogy mit is jelentett az életük.

Szereplőitek a hullaházban újrajátsszák, újraértelmezik életüket, melyet hátrahagytak. Színház a színházban ez, többszörös színészi munka, amely rengeteg játéklehetőséget kínál. Hol van a határ a valóság és szerepeitek között, mennyire találtatok párhuzamot civil önmagatokkal?

Csepei Zsolt: Mindkét szerepben érzek dolgokat, amelyeket felismerek magamban is, de a halálból feltámadt ember talán közelebb áll civil énemhez: kereső, érdeklődő, szembe szeretne nézni önmagával. A másik szerepem (szerep a szerepben), a volt katona, Johannes Schwarz, az már sokkal távolibb: olyan világból jön, amelyet én soha nem tapasztalhattam meg - ez inkább színészi feladat, átváltozás.

2009-es indulású, fiatal társulat vagytok, de máris két turnésorozatot (Transylvania Tour 2011, és Tour de Fall 2011) csináltatok és számos előadást készítettetek el. Mesélnétek arról, hogy honnan és hogyan ismeritek egymást? Mit jelent számotokra a közös munka?

Csepei Zsolt: 2006-ban együtt felvételiztünk a kolozsvári színművészeti főiskolára. Azóta barátok és játszótársak vagyunk. A végzés után évfolyamból néhányan abbahagyták a szakmát, volt aki színházhoz szerződött, mi saját színház mellett döntöttünk. A közös színházi nézetek, a barátság és a közös munka szeretete miatt. Ez a közös munka gyakorlatilag a függetlenséget és művészi szabadságot jelentette/jelenti számunkra.

forrás: Bakelit M.A.C.

Varoterem_Projekt_Ismered_a_tejutat"Ismered a tejutat?" (fotó: Gálffy Csanád) 

Ajánló:

Karl Wittlinger:

Ismered a tejutat?

 Hírek: Helmut Neuross nevű orvos (Imecs Levente) és betege, Johannes Schwarz (Visky Andrej) öngyilkosok lettek. Az elmegyógyintézet egyik ablakából ugrottak le…Schnitt. Egy hullaházban két hulla ébred fel összezárva egymással és egy titokzatos színdarabbal, melyről kiderül, hogy az egyikük élettörténete alapján íródott. Térben és időben elveszetten, válaszokat keresnek: mi történt velük, kik ők, miért nem tudnak ,,meghalni”? A színdarab történetei jelentik az egyetlen kézzelfogható támpontot… - elfogadják a szereposztást. Két hulla-színész egy valóság felett elhelyezkedő talán még kegyetlenebb valóságban: Johannes Schwarz újrajátssza életét, Helmut Neuross pedig aszisztál. A színpadi történés több szálon fut: a két halott előadása a hullaházban, a hullamosók (Csepei Zsolt és Vetési Nándor) és a testek előkészítése, illetve vetítések a két öngyilkos által hátrahagyott videókból - előadások az előadásban. Mikor lesz a temetés?

Rendezte: Imecs Levente és Visky Andrej
Színészek: Csepei Zsolt, Imecs Levente, Vetési Nándor, Visky Andrej
Videó: Visky Sámuel
Hang, fény: Imecs Tamás, Visky Othniel, Visky Sámuel
Díszlet: Makkai Balázs
Jelmez: Kürti Andrea
Kellékek: Adorjáni Márta

     

Robert Cohen: 

Sorsjáték (Faites vos jeux!)

 Rendező: Hatházi András

Szereplők: Molnár Margit, Csepei Zsolt, Imecs Levente, Vetési Nándor, Visky Andrej

Robert Cohen amerikai színházi szakember tartalom nélküli párbeszédein alapuló előadás során minden jelenet körülményeit a Sors és a Közönség fogják eldönteni. Igazi improvizációs játék, igazi versenyfutás az idővel, melyben „a bukás lehetősége hatványozottan benne van!”

„Nem a sorsról van szó. Amit mi szerencsének nevezünk, nem létezik, mert minden attól függ, hogy miként tekintjük. Ez a lényeg. A nézőpont. Ahogyan értelmezem azt, amiben éppen vagyok. Ami csak az enyém. Az enyém? Melyik nézőpont? Nyújtsuk ki magunk elé egyik kezünk, és emeljük fel a hüvelykujjunk. Hunyjuk be a jobb szemünk, és mérjük a felemelt hüvelykujjat egy távoli tárgyhoz. A hüvelykujj a tárgy bal oldalán van.

Most hunyjuk be a bal szemünk. A hüvelyk most ugyanannak a tárgynak a jobb oldalára került. Anélkül, hogy bármi változott volna. Ugyanaz a jelenség, ugyanannak az embernek a személyes észlelése – és mégis mindig más. Erről van szó. Az előadásról, amit magamban rakok egybe. Az én előadásomról.”

A társulat magyarországi játékrendje:
Március 27. 20:00 Ismered a Tejutat? – Bakelit Multi Art Center, Budapest
Március 28. 20:00 Sorsjáték (Faites vos jeux!) – Bakelit Multi Art Center, Budapest

Március 29. 19:00 Sorsjáték (Faites vos jeux!) – Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdió, Debrecen
Március 30. 19:00 Ismered a Tejutat? – Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdió, Debrecen

süti beállítások módosítása