Örkény az Örkényben - Színházi közvetítés a Színházi Világnapon

2012. március 27-én, a Színházi Világnap alkalmából Örkény István Macskajáték c. darabját láthatjuk a tévében Mácsai Pál rendezésében. Mit tartott maga a szerző a darabról? Hallgassa meg erről Örkényt és a fiatal Székely Gábort, a darab első rendezőjét. Milyen volt az első bemutató? Képekben ezt is megidézzük a Színházkolónia segítségével.

Március 27-én, a Színházi Világnap alkalmából színházi közvetítést láthatunk az Örkény István Színházból.  A Macskajáték vetítése 20:40-kor kezdődik az M1- en.

Örkény így vélekedett a Macskajátékról:

"E groteszk történet főhőse özvegy Orbán Béláné, s a darab valójában az ő véget nem érő vitája, szájaskodó, alakoskodó, még a hazugságtól sem visszariadó pörlekedése mindenkivel, aki körülveszi: a lányával, a szomszédnőjével, Paulával s legfőképpen az ő München közelében élő nénjével, Gizával. Körömszakadtáig harcol, hogy zűrzavaros, értelmetlen és reménytelen szerelmét ráerőszakolja a világra... Bukásra ítélt küzdelem ez, - igaz, drágán fizet érte. A győzelem órája már az összeomlás, a kifulladás órája is, öröme inkább csak jelkép, ahogy egy zászló lobog egy rommá lőtt, kiégett város füstölgő falai fölött."

parosMolnár Piroska és Pogány Judit Kaposváron Ahogy tetszikben és az Örkény Színház Macskajáték című előadásában

"A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép... Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk." (Örkény István: A Macskajáték elé)

Sulyok Mária így nyilatkozott 10 évvel a bemutató után, a 350. jubileumi előadás kapcsán:

'"Azt hiszem, már minden lényegeset elmondtam erről a szerepről… Amikor azt mondják, hogy beszéljek Orbánnéról, úgy érzem magam, mint amikor valakit felszólítanak, hogy „beszélj magadról!”, és az illető – akármilyen nyílt és beszédes egyébként – hirtelen megnémul. Orbánné ugyanis én vagyok. És mivel történetesen színésznőnek születtem, sokkal jobban szeretem eljátszani, mint elmondani". Tovább a teljes interjúhoz Örkény István honlapjára>>>>

Egy legendás előadás képekben: Macskajáték

Főszerepben: Sulyok Mária (Orbánné), Bulla Elma (Giza)

01Sulyok Mária; Bulla Elma (Fotók: Színházi Adattár)

03Sulyok Mária; Bulla Elma

04Sulyok Mária; Bulla Elma

05

Bulla Elma; Sulyok Mária

06

Bodnár Erika; Sulyok Mária; Bulla Elma

07

Bodnár Erika; Sulyok Mária

08Földi Teri; Sulyok Mária

Játék a Színházkolónián!

2012. április 5-én lenne Örkény István 100 éves. Ebből az alkalomból 10 kérdésből álló álló Örkény kvízt állítottak össze a Színházkolónián.

A helyes megfejtést beküldők között páros jegyet sorsolnak ki a Momentán Társulat Örkény estjére a Marczibányi Téri Művelődési Központ felajánlásával.

Az est vendége és beszélgetőtársa Radnóti Zsuzsa dramaturg és irodalomtörténész, a szerző özvegye lesz.

A válaszokat 2012. március 31. éjfélig várják.

Eredményhirdetés: április 1-jén.

http://www.szinhazkolonia.hu/kerdoiv.php?cikkid=123
Programismertető:
http://www.szinhazkolonia.hu/esemeny.php?id=351

forrás: szinhazkolonia.hu

süti beállítások módosítása