Parti Nagy Lajos parafrázisa John Malkovich üzenetére

John Malkovich színházi világnapi üzenetét ma fölolvasták minden magyar színházban. A Nemzeti Színházban, Katona József Színházban, Maladype-ben, Pinceszínházban, és a Sanyi és Aranka színházban Parti Nagy Lajos parafrázisával is kiegészítették. Parti Nagy sorait olvashatják.

John Malkovich színházi világnapi üzenete:

Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színházi Intézet engem kért fel az ötvenedik Színházi Világnap üzenetének megfogalmazására. A színházakban dolgozó társaimnak, barátaimnak küldöm rövid gondolataimat.

Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek. Azt kívánom, hogy győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel közületek sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket. Ez egy egész élet munkája, amelyet alázattal és kíváncsisággal valósítsatok meg. Kívánom, hogy tehetségetek legjavát adva - és ez is csak kivételes és rövid pillanatokban lehetséges - sikerrel fogalmazzátok meg a "hogyan éljünk?" alapvető kérdését. Így legyen!

John Malkovich

john_malkovich_parti-nagy_lajos

Parti Nagy Lajos parafrázisa:

Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy elkészíthetem az ötvenedik Színházi Világnap John Malkovich fogalmazta üzenetének magyar parafrázisát. Ajánlom a magyar színházakban dolgozó társaimnak, barátaimnak.

Szeretném, hogy munkánk legyen, hisz dolgunk van. Szeretném, hogy lehessünk, segíthessünk gondolkodni azon, hogy mit jelent ember voltunk Európában és Magyarországon, mit jelent a méltóságunk, a civil kurázsink. Hogy szabadság nélkül lehet-e kultúra, kultúra nélkül lehet-e szabadság.  Szeretném, ha művészek maradnánk, ha megmutatnánk honfitársaink szegénységét, kiszolgáltatottságát, érzelmeit és indulatait a magunk autonóm művészete által. Szeretném, ha elhinnénk, hogy a tehetség jórészt bátorság, és az alázkodás nem alázat. Ha tudnánk és tudatnánk, hogy a művészetet nem lehet kinevezni, hogy az erősebbnek nincs automatikusan igaza. Szeretném, ha a saját eszközeinkkel megmutatnánk a hatalommániát, a gőgöt, a döntéshozók tartüffériáját, a kacérkodást az ordas eszmékkel amik Európában hatvanhét éve szalonképtelenek. És ez nagyon nincs rendben -- szeretném, ha ezt, tehetségünk legjavát adva, meg tudnánk értetni. Azért, hogy ne így legyen.

Parti Nagy Lajos

süti beállítások módosítása