Szombaton adják át a Hevesi Sándor-díjat

Bodó Viktor rendező, Fehér Ferenc koreográfus és Pászt Patrícia fordító kapja 2012-ben a Hevesi Sándor-díjat. Az elismerést március 31-én, a színházak éjszakáján adják át a Radnóti Színházban.

A Színházi Világnaphoz kapcsolódva idén első alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakáját. A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának kezdeményezésére létrehozott Hevesi Sándor-díjat szombaton 18 órakor adják át a Radnóti Színházban.

A szervezők minden színház iránt érdeklődőt várnak a díjátadóra, mint közleményükben írják: remélik, hogy az első színházi éjszakát még továbbiak követik, és ezzel egy új színházi hagyomány születik.

A Hevesi Sándor-díjat 1998-ban hozták létre. Az alapítók, az ITI Magyar Központja, az akkori kulturális minisztérium és a főváros a színházi világnap alkalmából azoknak a művészeknek, kultúraközvetítőknek a tevékenységét kívánta elismerni, akik munkájukkal, áldozatokat vállaló tettrekészségükkel, példaértékű elszántságukkal a legtöbbet tették színházművészetünk külföldi elismertetéséért, megismertetéséért - olvasható a közleményben.

A díjazottak személyére a színházak, különböző szakmai szervezetek tehetnek javaslatot. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumot és az ITI Magyar Központját képviselő kuratóriumi tagok a beérkezett javaslatok alapján döntöttek arról, hogy 2012-ben kik kapják az elismerést.

szinhaz

Hevesi Sándor-díjat 1998-ban Ascher Tamás, Bozsik Yvette és Lakos Anna, 1999-ben Lengyel György, Szabó György és Zsámbéki Gábor, 2000-ben Antal Csaba, Marton László és Szilágyi Mária, 2001-ben Eszenyi Enikő, Nagy András és Szilágyi Dezső, 2002-ben Bába Krisztina, Gombár Judit és Szűcs Miklós, 2003-ban Huszti Péter, Oszvald Marika és Novák Ferenc vehetett át.

2004-ben Gregor József, Kiss János és Novák János, 2005-ben Fábri Péter, Markó Iván és Pintér Béla, 2006-ban Békés Pál, Horváth Csaba és Schilling Árpád, 2007-ben Kovalik Balázs, Lénárt András és Upor László, 2008-ban Meczner János, Csanádi Judit és Gáspár Máté, 2009-ben Radnóti Zsuzsa, Váradi Katalin és Goldschmied József, 2010-ben Alföldi Róbert, Bérczes László és Ladányi Andrea, 2011-ben pedig Bagossy Levente, Lengyel Anna és Tompa Gábor részesült az elismerésben.

forrás: hvg.hu

süti beállítások módosítása