Danis Lídia: tenyerén hordoz a jóisten

A Vígszínház Ruttkai Éva-díjas színészeként 2010 őszén szerződött Szegedre Danis Lídia, aki azóta olyan főszerepeket játszott, mint az Édes Anna Vízynéje, Makrancos Kata vagy épp Hedda Gabler. Következő feladata misszió: Antigoné – középiskolásoknak.

A Délmagyar cikkéből:

"Most elsősorban anyuka vagyok, így az életem nemcsak abból áll, hogy készülök a szerepeimre, és játszok. Ha Zsigmond – aki már 3 éves, aktív férfiember – jól van, én is jól vagyok. Egyelőre nem láthat színpadon, mert csupa olyan darabban játszok, ami nem neki való. Vicces, mert ezt ő úgy kommunikálja: „Apukám megy a színházba énekelni, anyukám pedig a kisszínházban dolgozik." Féltem, hogyan reagál, amikor meglátja a Hedda Gabler plakátját, amin vérző fejjel szerepelek profilból, ezért kitaláltam, hogy azt mondom neki: elkenődött a rúzsom. Amikor próbáltam beadni neki, csodálkozva rám nézett, és azt mondta: „nem, anyukám, folyik a véred". Apukáját, Lazók Matyit már vagy tizenötször látta a Macskafogóban. Próbálom kizárni az életéből a színházat, még szöveget is csak éjszaka tanulok, de nem sikerül. A legutóbbi Macskafogó után azzal jött haza: „anyukám, ha nagy leszek, egyedül megyek be a színházba". Rettegve a választól megkérdeztem: És mit fogsz csinálni? „Énekelni fogok." Ettől tartottam!" – mesélte Danis Lídia a Délmagyarnak, aki úgy véli a színész pályája kiszámíthatatlan, óriási szerencse, erős idegrendszer kell hozzá.

Danis_Lidia_

Danis Lídia Hedda Gablerként a kisszínház színpadán. Fotó: Karnok Csaba

"Nekem ezeket a jóisten megadta, a tenyerén hordoz, és ezt mindennap meg is köszönöm. De a szerencsét nem tudom garantálni a fiamnak is, ezért szeretném, ha majd lenne a kezében egy igazi, mércével mérhető tudás. A miénk légből kapott, bárki lehet színész. Én ma sem döntenék másként, de sok dolgot másként csinálnék. Elvégeztem volna egy olyan egyetemet, ami normális, polgári szakmát ad. A színház az életem, ez megkérdőjelezhetetlen, de látom a fiatalabb generációkat is: micsoda lehetőségeik vannak. A nővérem lánya huszonévesen Spanyolországban dolgozik, nem kell akkora küzdelmet folytatnia a létfenntartásért, mint nekünk itthon. Persze még én is csak 32 éves leszek, így semmihez sincs késő" – fogalmazott a színésznő, aki arról is beszélt, hogy úgy érzi újabb lépcsőfokot lépett magában a Hedda Gabler főszerepében.

A Délmagyar cikke felidézi, hogy a Kossuth-díjas író, Závada Pál Egy sor cigány című kötetében elmeséli, hogy Danis Lídia honnan indult és hova jutott. "Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy Závada egyetlen színészként engem választott. Azt is, hogy kíváncsi volt az életemre. Együtt töltöttünk egy napot, és csodálatosan megírta a sztorit" – mondta Danis Lídia, akinek a szegedi nézők már az első évad után odaítélték a Dömötör-díjat.

A Világnapon debütált az Antigoné

Egy kortárs spanyol darab felolvasó-színházi előadásával készült a színházi világnapra kollégáival Barnák László, aki Danis Lídia címszereplésével elviszi az iskolákba is az Antigonét.
"A diákok így közvetlenebbül találkozhatnak a színházzal, hiszen mi megyünk el hozzájuk. Egyre több színház indít hasonló projektet, mert a kultúrpolitika is támogatja az ilyen kezdeményezéseket. Fontosnak tartom az utánpótlást jelentő nézők kinevelését, hiszen a mai diákok olyan sok helyről kapnak rengeteg információt, hogy nem feltétlenül marad idejük, energiájuk, kíváncsiságuk színházba járni. A kötelező olvasmányokat is könnyebb úgy befogadni, ha élő, színházi formában találkoznak a művekkel, amelyeket önállóan olvasva esetleg meg sem értenek. Ezáltal közelebb kerülhetnek az irodalomhoz és a színházhoz is" – mondja Barnák László színművész, a Szegedi Nemzeti Színház tagja, aki azt is hozzáteszi: nagy az igény az irodalomtanárok részéről, így több előadást is kell tartaniuk, mint tervezték. "Van olyan iskola, ahol két osztályt is bezsúfolnak majd egy tanterembe, hogy minél többen láthassák az előadást".
Csongrád megyében kevés ilyen produkció született eddig, ezért szeretnék folytatni a missziót. Szegeden kívül készülnek a szentesi drámai tagozatos Horváth Mihály Gimnáziumba, valamint Makóra is. Négyen adják elő a tantermi tragédiát: Antigonét Danis Lídia, Kreónt Pataki Ferenc alakítja. Az összes többi szerepet, Iszménét, az Őrt, Haimónt, Teiresziászt és a Hírnököt Barnák László játsza, illetve programszervezőjük, Maláj György lesz a Karvezető. 

Forrás: delmagyar.hu

süti beállítások módosítása