"Elég a pozícióhalmozókból" - Konferenciát tartott a FESZ

A színházi világnap alkalmából március 27-én a Független Előadó-művészeti Szövetség egész estés programot szervezett a MU Színházban, a független, vagyis nem normatív alapon fenntartott előadó-művészeti szervezetek támogatási és szponzorációs lehetőségeiről. A konferencia fő célkitűzése az volt, hogy a szervezett tagság első kézből tájékozódhasson az állami források igénybevételeinek lehetőségeiről, illetve a nem állami csatornák fellelhetőségéről.

Az Index tudósításából - "Gondolkodjunk hálózatokban":

Más állami tisztviselő nem jött el Csomós Miklós főpolgármester-helyettesen kívül a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) Színházi világnap alkalmából tartott hatórás rendezvényére a MU Színházba. Így kevés érdemi szó eshetett a független előadó-művészeti szervezetek pályázati lehetőségeiről. A konferencia után Csomós Miklós bejelentéseire reagáltattuk Schilling Árpádot, a Krétakör művészeti vezetőjét.

"A kultúrpolitikusok és a szakma azon képviselői, akik a kormányváltás óta felelős pozícióba kerültek, óriási hibát követnek el, ha nem egyeztetnek az érintettekkel. Csak az kerüli a párbeszédet, akinek vaj van a fején" - mondta Schilling Árpád a konferencia után, arra utalva, hogy a konferencián távol maradtak az állami képviselők.

A hatórás eseményen elsősorban független előadóművészek és befogadó-színházi vezetők voltak jelen, de azok, akikkel az állami pályázatokról lehetett volna beszélgetni, és akik miatt szervezték az eseményt, nem jöttek el. Vidnyánszky Attila, az előadó-művészeti Színházi Bizottság elnöke, Kovács Gerzson Péter, a Táncbizottság elnöke, Kozma András, a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) VI.-os kategóriába sorolt szervezetek működési támogatására kiírt pályázatának színházi kurátora és L. Simon László, az Nemzeti Kulturális Alap elnöke nem fogadták el a meghívást. (....)

"Vidnyánszky Attila azt üzente a függetleneknek, hogy pályázzanak kőszínházak vezetésére - folytatta Schilling. - Azzal, hogy a vidéki és a pesti színházakban minél több kortárs művészet jelenjen meg csak egyetérteni lehet. De Attila nem érti az idők szavát. Nem szabad arra kényszeríteni a művészeket, hogy természetüktől és eredeti szakmájuktól idegen feladatokat vállaljanak. Miért lenne az jó, ha Mundruczó Kornél, Pintér Béla vagy Bodó Viktor színházat igazgatna? A színházakat rátermett, felkészült és széles látókörű menedzsereknek kellene igazgatniuk. Őket kellene végre kinevelnünk és helyzetbe hoznunk. Elég már a sok mindenhez értő művészekből, akik csak a pozíciókat halmozzák. Működjenek együtt a különböző szakmák, szakterületek. Gondolkodjunk hálózatokban. Ez lenne korszerű, nem az a kommunista időket idéző vircsaft, ami a mai színházi életet jellemzi."

"A függetlenek ugyanakkor nem fogják hagyni, hogy semmibe vegyék őket - jellemezte még Schilling a konferencia utáni lelkiállapotukat. - Bízunk azoknak a forprofit vállalkozásoknak a támogatásában, amik szintén függetlennek tartják magukat. Budapest nem maradhat kortárs kultúra nélkül. Egész Európa előtt égetnénk le magunkat, ha ez megtörténne."

A teljes cikket itt olvashatja.

Az MTI tudósítása avagy Csomós Miklós gondolatairól:

Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője a találkozón elmondta: a Független Előadó-művészeti Szövetség több mint fél éve indult el az újjáalakulás útján, a keddi rendezvény az első fontosabb állomása volt annak a folyamatnak, amelynek eredményeképpen valódi és összetartó érdekképviseleti szerve lehet a hazai, nem normatív alapon támogatott előadóművészeknek. 

csomosGulyás Márton, Csomós Miklós és Kútszegi Csaba

"Előnyösebb a színházaknak a nonprofit kft-ként való működési forma. A fővárosi teátrumok által fizetendő bérleti díjak bevezetésének az is oka volt, hogy a városháza a kis színházakat jobban tudja támogatni. A fővárosi színházak zöménél évekig semmilyen pénzügyi ellenőrzés nem folyt, ami abszurd helyzet. A Trafó vezetésére új pályázatot írnak ki, folynak a tárgyalások arról, hogy az intézmény állami kézbe kerüljön" – mondta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a színházi világnapon szervezett konferencián.

Csomós Miklós beszédében emlékeztetett arra, hogy a fővárosi színházak nonprofit kft-ké alakultak át, ma már a kht-ban történő működtetés nem létezik. A napi működés szempontjából előnyösebb, ha egy színház gazdasági társaságként működik, hiszen az intézmény vezetője a kapott támogatással és költségvetéssel szabadon dolgozhat a jogszabályok adta keretek között. A főpolgármester-helyettes kitért arra, hogy a színházak által fizetendő bérleti díjakat az önkormányzat két okból vezette be. Egyrészt azért, hogy kiderüljön, mindennek ára van, másrészt pedig így tudtak egyfajta játékteret biztosítani ahhoz, hogy a kis színházakat jobban tudják támogatni, mint a nagyobbakat. Előbbieknek a bérleti díjat, illetve az azt meghaladó összeget az önkormányzat támogatásként adja oda.

Csomós Miklós a színházak adósságával kapcsolatosan szólt arról: a legtöbb fővárosi színházi intézménynél azzal szembesültek, hogy 5-10 évig nem volt pénzügyi ellenőrzés, ami „abszurd helyzet”. Az utóbbi időben sok intézményt megvizsgáltak, és minden olyan intézménynél, ahol igazgatói pályázatot kell kiírni, ott előtte több hónappal el kell végezni a vizsgálatot. "a legtöbb fővárosi színházi intézménynél 5-10 évig nem volt pénzügyi ellenőrzés, ami abszurd helyzet" A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: fontosnak tartja a függetlenek munkáját, pénzügyi okokból nincs külön őket érintő fővárosi dotáció. Emlékeztetett arra, hogy a fővárosnak van színházi alapja, amelynek részeként fővárosi fenntartású színházak független társulattal együtt pályázhatnak közös produkció pénzügyi támogatására.

Csomós Miklós megemlítette, hogy a főváros idei költségvetéséből 8 millió forintos támogatást adnak a Merlin Színháznak, a Fügének (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) pedig 30 millió forintot. A főpolgármester-helyettes Bozsik Yvette-nek, a Trafó kijelölt vezetőjének lemondásával kapcsolatban elmondta: folynak a tárgyalások arról, hogy az intézményt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma állami kézbe vegye. Csomós Miklós megemlítette, hogy törvényi előírás az új pályázat kiírása a vezető lemondása esetén, a Trafó jövő évadának stabilitását pedig a jelenlegi vezetőnek kell biztosítania. Emlékeztetett arra is, hogy a Trafó vezetői posztjára pályázókat véleményező szakmai bizottságban két fővárosi delegált ül, négy tagot a szaktárca jelöl, a grémiumnak emellett van egy minisztériumi, hivatalnoki delegáltja is.  

Forrás: Index, MTI

süti beállítások módosítása