A FESZ közleménye a Trafó-ügy kapcsán

A Független Előadó-művészeti Szövetség közleményét olvashatják a Trafó-ügy kapcsán.

Bozsik Yvette bírta a politika, a szakmai bizottság és a szakmai szervezetek támogatását, mégis visszalépett. Beigazolódott, hogy a művészi kvalitás önmagában még nem biztosítéka az ügyvezetői alkalmasságnak, amelyhez többek között hozzátartozik az érintett szakmákkal folytatott érdemi párbeszédre való nyitottság.

Tarlós István állítása, miszerint Bozsik Yvette-t a „liberálisok kicsinálták”, fölöslegesen gerjeszt indulatokat. A színház-, a tánc-, a zene-, és képzőművészet jeles képviselői által megfogalmazott kérdések önmagukban még nem jelentenek támadást. Az pedig, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő kulturális intézmény leendő ügyvezetője nem tud mit kezdeni a nyilvánossággal, semmiképpen nem tekinthető erénynek.

A FESZ nevében kifejezzük abbéli reményünket, hogy a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetésére kiírandó újabb pályázat mentes lesz az egyéni és politikai háttéralkuktól, és a zsűri kijelölésekor a fenntartó figyelembe veszi a későbbi döntés által érintett szakmai szervezetek ajánlásait. Reméljük továbbá, hogy a kulturális kormányzat szakít azzal a gyakorlatával, hogy valakit felülről, titokban kér fel egy nyilvános pályázatban való részvételre, ezzel is nyomást gyakorolva a pályázatok ügyében döntő zsűri állami és önkormányzati delegáltjaira. Bízunk benne, hogy lesz olyan – elsősorban nem egy, hanem több művészeti területet is ismerő, nem-művész, sokkal inkább kulturális menedzser - pályázó, akit nem riaszt el a Trafó körül kialakult szakmaiatlan légkör, és aki lát kihívást az ország legfontosabb kortárs művészeti központjának igazgatásában.

Mi azt a jelöltet fogjuk támogatni, aki nem hátrál meg a szakma elől, sőt épít a szakmára, és kiemelkedően fontos feladatának tartja a Független Előadó-művészeti Szövetséggel, mint az egyetlen országos hatókörű független, kortárs, összművészeti platformmal való érdemi párbeszédet.

 

a FESZ elnöksége:

Csató Kata, bábművész, elnök

Erős Balázs, kulturális menedzser, alelnök

Goda Gábor, koreográfus, alelnök

Schilling Árpád, rendező, alelnök

süti beállítások módosítása