Bedőlhet az egri színház

Blaskó Balázs a TV2 Tények este című műsorában ismét arról számolt be, nagy bajban van az egri színház.

Mi zajlik Egerben?:

Arról, hogy mekkora hiánnyal küzdenek nem árult el pontos adatokat, de azt kifejtette, hogy a mostani évadra szánt pénz május végére elfogyhat, így nem csak a szeptemberi évadkezdés, de az idei évad befejezése is bizonytalan.

A Magyar Nemzetnek korábban arról beszélt, hogy a Gárdonyi Géza Színház vezetését 25 millió forintos hiánnyal vette át, ami “a felhalmozódó tartozások miatt” 2011 május elejére 65 millióra nőtt. Adósság azóta nem terheli a színházat, ám a város által előirányzott idei költségvetés miatt társulat mégis kilátástalan helyzetbe kerülhet.

"Azt a mintegy 60 millió forintot a gyakorlatban pénzmaradványként kellett volna kezelni, hiszen eredetileg tavaly év végéig kellett volna elköltenünk. Ezt a pénzt a város nem pótolta vissza, így ez mindig hiányozni fog. Rendkívül nehéz helyzetbe kerültünk: párhuzamosan kellene az épületfenntartást és a produkciókat finanszírozni, ami lehetetlennek látszik" - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Blaskó Balázs, aki a Tények Estében újból hangsúlyozta, a helyzetet az is súlyosbítja, hogy április elsejétől a színház gazdasági részlegét beolvasztják az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményébe (EKVI) és így a színház elveszíti önálló gazdálkodását.

Az igazgató szavaiból az derült ki, hogy minden egyes elköltött forintról be kell számolniuk az EKVI-nek, ami azért okoz nehézséget, mer a színház működés időnként a leendő bevételekre is alapoz.

Blaskó Balázs megerősítette, hogy ezzel egyidőben a város körülbelül 10 százalékos költségcsökkentést vár el tőle, ennek ellenére nem tervezi a színészek elbocsátását. “Jelenleg is határon mozgunk, hiszen a műszaki állományunkból egy teljes garnitúra hiányzik (díszítők, világosítók, hangosítók), nagyon nehezen tudjuk a szabadnapokat kiadni, a túlórákat elszámolni. Ez a tényező már az alapműködést befolyásolja” – fogalmazott Blaskó Balázs, aki a szervezés, illetve a karbantartó részleg “racionalizálását” tudja megoldásként elképzelni.

Arról, hogy mennyire bizonytalan az egri színház helyzete az is árulkodhat, hogy Makk Károly visszamondta a Játék a kastélyban rendezését, így az igazgató ugrott be helyette. “Időközben, a körülöttünk kialakult bizonytalanságok miatt ő egy ponton lélekben letett a darab rendezéséről” – magyarázta Makk döntését Blaskó Balázs.

Arról is beszélt, hogy a város hamarosan dönt arról, “garanciát” ad-e a színház működésére. Ennek kapcsán megjegyezte: “Várjuk azokat a garanciákat, segítséget, törődést, szeretetet, bizalmat, amely a színház alapműködését mindenképpen öveznie kell”.

A Színház.hu próbálta elérni Blaskó Balázst, hogy megkérdezze pontosan milyen garanciára vár, min múlik a Gárdonyi Géza Színház sorsa, előfordulhat-e, hogy lemond, vagy leváltják a kialakult helyzet miatt, de nem kapott választ. 

Színház.hu

blaskobalazs

A Tények Estének így nyilatkozott Blaskó Balázs:

Mennyi pénz hiányzik most az egri Gárdonyi Géza Színházban?

Sok. Mi nagyon szeretnénk, ha kiegyensúlyozott, és jó költségvetéssel rendelkeznénk. Sajnos új fenntartónk, Eger megyei jogú város saját nehézségeivel is küzdve gyakorlatilag csak a tavalyi, 2011. évi gazdasági alapokat tudta biztosítani, azaz 103 millió forintot. Ez országos szinten is nagyon kevésnek számít, hiszen a hasonlóan nagy vidéki színházak közel 150 milliós támogatással bírnak. De én ezért nem panaszkodom, de bevallom, egy kicsit meg vagyunk szeppenve, mert a túlélést még mindig az a kormányzati keretből származó támogatás biztosítja, amelyet tavaly év végén kaptunk, illetve a TAO. Ezt fogyasztva haladunk előre az évadban. Január vége óta van egy költségvetési főösszegünk, az említett 103 millióval, a TAOval együtt ez 471 millió. Ez az összeg a két évvel ezelőttinél 200 millióval kevesebb.

Félnek attól, hogy bezár a színház, vagy hogy nem tudják befejezni, esetleg elkezdeni a következő évadot?

Is-is-is. Mindezek miatt meg vagyunk szeppenve. Ez azt jelenti, hogy a most rendelkezésre álló keretből kell a produkciókat és az épületfenntartást is finanszírozni és ez egyenként is igen megterhelő, nagy jelentőségű, nemhogy együttesen. Ez a büdzsé, ami jelenleg rendelkezésre áll, májusban már a vége felé fog járni. Akkor lesz igazán szükségünk fenntartónk támogatására, amelyre éppen a mai nap során (a beszélgetés 27.én történt) garanciákat kaphatunk, amelyek a következő hónapok irányába pozitív elmozdulást jelenthetnek.

Öntől is elvárják a spórolást, létszámleépítést. 10 százalék körüli költségcsökkentésről van szó?

Igen, körülbelül. 124 közalkalmazottunk van. A létszámracionalizálás közel 10 százalékos lehet, ez még egyéb problémáktól mentesen végigvihető. Én nagyon félek az ilyesmitől, hiszen a színházunk alaptevékenységét meghatározza a létszám, és jelenleg is határon mozgunk, hiszen a műszaki állományunkból egy teljes garnitúra hiányzik (díszítők, világosítók, hangosítók), nagyon nehezen tudjuk a szabadnapokat kiadni, a túlórákat elszámolni. Ez a tényező már az alapműködést befolyásolja. Ugyanakkor vannak olyan területei a működésnek, például a szervezés, akarbantartó részleg, ami másfajta működtetésben is elképzelhető, amelyek nem közvetlenül érintik a színház napi működését. Ezeken a területeken elképzelhető egyfajta ésszerűsítés, de csak módjával.

Elküld majd színészeket?
Ez nincs terítéken, nem tervezem, hiszen optimális arány alakult ki, mind a fiatalok, mind a tánctagozat és az idősebb generáció tekintetében, példaértékű társulatépítő munka után vagyunk (…)

Áprilistól nem lesz önálló a színház gazdálkodása...

Új fenntartónk, Eger megyei jogú város új rendszerben képzeli el gazdasági működésünket, mégpedig az úgynevezett EKVI fennhatósága alatt. Ez az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye, amely a könyvelésünket, illetve a gazdasági működésünket szabályozná. Ez a gazdasági önállóságunkat is érinti, különös tekintettel a különböző kötelezettségvállalásokra. Szigorúbb rendtartást igényel az EKVI-vel való együttműködés, ami például érinti a szeptembertől induló szezon előszerződéseit. Az újfajta működés csak meglévő költségvetéshányadokra épít, pedig a színházi működés bizonyos feltételezett bevételekre is alapoznak, például a bérleteladásokra, amelyek csak augusztus vége, szeptember közepe felé indulnak. Erre építve tudjuk realizálni az első, második, harmadik bemutatónkat. Várjuk azokat a garanciákat, segítséget, törődést, szeretetet, bizalmat, amely a színház alapműködését mindenképpen öveznie kell.

Videó: Tények Este

Szöveg: Színház.hu

süti beállítások módosítása