Don Quijote - Balettpremiert tartottak az Operában

Március 24-én, szombaton mutatta be a Magyar Nemzeti Balett a Don Quijote felújított változatát. A látványos darabot a nemrégiben Kossuth-díjjal kitüntetett Harangozó Gyula, valamint Faith Blanka, Kövessy Angéla, Pongor Ildikó és Venekei Marianna állította színpadra.

„A Don Quijote jelentős, közkedvelt, kiváló balett, bemutatása minden klasszikus együttes számára fontos kihívás. Mindenhol sikerrel játsszák, azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Balett repertoárjáról sem hiányozhat. Tizenöt évvel ezelőtt mutattuk be, ahogy a korral haladunk, a szakma és a művészek is változnak. Táncosaink különbözősége okán rengeteg új színfolt jelent meg az előadásban – ki virtuozitásával, ki színészi karakterformálásával, ki pedig ifjúkori bizonyítási vágyával lop friss erőt a színpadra. A híres, nagy pas de deux, amely igazi presztízs- és bravúrszám, a gálák »cirkuszi látványossága« az est fénypontja minden szólópárosunk előadásában” - mondja a felújított darab bemutatójáról Solymosi Tamás balettigazgató.

DonQPopovaBak

Popova Aleszja és Bakó Máté. Fotó: Csillag Pál

A Don Quijote célja nem Cervantes művének történethű bemutatása, hanem a tánc örömének, csodájának megjelenítése: sokféle, míves, impozáns tánc, melyeket – Cervantes segítségével, Marius Petipa nyomán – a magyar változat alkotói kötöttek színes csokorba.

A Nemzeti Balett több szereposztásban játssza a könnyed, színes darabot, amelynek szólistái között ismert, vezető táncművészeink mellett ifjú, feltörekvő hazai tehetségek mutatkoznak be.

forrás: opera.hu

süti beállítások módosítása