Jön az első Színházak Éjszakája - Itt a teljes programkínálat

Új oldalukról mutatkoznak be a fővárosi teátrumok szombaton, a színházak éjszakáján, amelyet először rendeznek meg a színházi világnaphoz kapcsolódva. A szombat délutántól vasárnap hajnalig tartó eseménysorozaton, amelyre egységes belépő vásárolható, különleges programokkal várják a közönséget.

Ez lesz az első Színházak Éjszakája

A múzeumok éjszakájának mintájára megvalósuló rendezvény eseményei között szerepelnek rendhagyó, interaktív programok, kiállítások, eddig még nem látott előadások, gyermekműsorok, koncertek és beszélgetések is. A színházak éjszakáján a nézők az erre az estére érvényes karszalag megvásárlásával léphetnek be a különféle programokat kínáló fővárosi színházakbármelyikébe, végiglátogathatják akár az összes helyszínt is. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz bepillantani a kulisszák mögé, találkozni az előadások alkotóival, színészekkel, rendezőkkel.

A programról

A programban részt vesz a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház, emellett az állami fenntartásban lévő Budapesti Kamaraszínház is csatlakozott az eseményhez.

                  

A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitja meg szombaton 16 órakor a Városháza téren, ahol színházi fotókból és plakátokból egy hétig látható kiállítás. A megnyitón a színházak éjszakájának szervezését vállaló Radnóti Színház igazgatója, Bálint András mond köszöntőt, és a Pearl Harbor Vonósötös zenél a közönségnek. Az eseményen részt vesznek a színházak vezetői és színészei, akik a megnyitón a nézőknek személyesen teszik fel a megvásárolt karszalagot.

A színházak éjszakáján a néző báblabirintuson sétálhat végig az elvarázsolt kastéllyá váló Bábszínházban, ahol minden zugban meglepetésre lelhet, emellett állatbábok és plüssállatok kiállítása és játékos vetélkedők is várják a gyerekeket. Meghallgathatja a Budapesti Operettszínház társulatának operett- és musical-maratonját, a kulisszák mögé is betekinthet, tánctanuláson vehet részt. A látogatók legendás színészek jelmezei mellett a Paraszt Dekameron című előadást is megtekinthetik a József Attila Színházban.

A Vígszínházban a Monokli című előadás szereplőivel a 1910-es, ’20-as évek hangulatát idézik meg és a Lovakat lelövik, ugye? legizgalmasabb jeleneteit is megtekinthetik a nézők, akik a színészekkel perdülhetnek táncra. A Szabad Tér Színház budai helyszínén dzsesszkoncerttel várják a közönséget.

Kolibri Színházban a délutáni gyerekprogramok után este a felnőtteket várják interaktív produkciókkal az Emil és a detektívek, valamint a Bors néni című legendás előadáshoz kapcsolódva. A Madách Színházban a színház legidősebb és legifjabb tagjai lépnek színpadra: Müller Péter nyitja az estét, majd fiatal művészek musical-előadása látható. 

Thália Színházban HOPPart klubkoncerten, a Mikroszkóp Színpadon pedig az Éjszakai Kabaré a színház világából című esten vehetnek részt az érdeklődők. Az Új Színházban kulisszajárást tartanak és az Álomfejtés című darabot játsszák. A Vígszínházban a Monokli című előadás szereplőivel a 1910-es, 20-as évek hangulatát idézik fel és a legutóbbi bemutató, a Lovakat lelövik, ugye? legizgalmasabb jeleneteit is láthatják a nézők, akik akár meg is táncoltathatják a színészeket. A Szabad Tér Színház budai helyszínén dzsesszkoncerttel várják a közönséget.

Az eseményhez csatlakozó Budapesti Kamaraszínház művészeinek előadásában különböző prózai és zenés produkciókat láthatnak az érdeklődők Szólók és duók a színházért címmel. Nem sokkal 11 után pedig zenés-táncos szórakoztató műsorra várják a közönséget, a We will survive! - Éjjeli Revü látható a Tivoli színpadán. A belépés a Kamaraszínházba ingyenes.

Katona József Színházban 18 órától A hős és a csokoládékatona című előadás látható, majd 22 és 23 óra között koncertet tartanak: a produkció dalai hangzanak el a Katona színészei és a zenekar előadásában. A közreműködők között van Jordán Adél, Pálmai Anna, Bodnár Erika, Nagy Ervin, Kocsis Gergely és Haumann Péter is. A Kamrában 19 és éjjel 1 óra között Kamra Sörkert várja a látogatókat, ahol a társulat színészei mérik az italt, emellett színházi "peep-showt" is láthat a közönség: "rövid, de velős" jeleneteket mutatnak be a társulat színészeinek előadásában.
Mesebeli utazás címmel 16 órától a Katona két fiatal színésze, Tenki Réka és Ötvös András tart foglalkozást gyerekeknek, 19 és 20 óra között Verses kalandozások Kiss Eszterrel címmel pedig a magyar irodalom rejtett zugainak felfedezésére várják az érdeklődőket. A közönség 21 órától 22 óráig a Csendet akarok című darabot is láthatja; Csalog Zsolt írása alapján egy hajléktalan nő igaz története, Fullajtár Andrea előadásában a szokásostól eltérő helyszínen, a Katona próbatermében látható. A Katona József Színház minden előadására a színházak éjszakáján 25 százalék kedvezménnyel vásárolhatóak jegyek, 16 és 24 között a pénztárban a társulat színészei várják a látogatókat.

Az Örkény Színházban délután zenés kávéházat rendeznek, beszélgetéssel és sok zenével, a zongoránál Darvas Ferenccel. 20 órától a Kasimir és Karoline című előadás látható, amelyre 17 óra után az érvényes napi karszalaggal 50 százalék kedvezménnyel válthatnak jegyet a nézők. Az este további részében tartanak kulisszajárást szellemvasúttal, "villám" beszédórákat Gálffi Lászlóval, valamint - az Örkény Színház művészeinek saját szerzeményeiből - irodalmi vetélkedőt is rendeznek Mácsai Pál vezetésével.

Radnóti Színházban 10 óra 30 perckor a Bárány Boldizsár című előadás látható, a fiatal közönséget gyerekprogram várja a főhőssel és barátaival: lesz díszletfestés és karaoke élő zenére, a zenét a Vodku együttes szolgáltatja. Délután 6 órakor a színházban adják át a magyar színházművészet külföldi népszerűsítéséért járó Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) szervezésében.
A közönség megnézheti a Retró Lehetetlent Vámos Miklóssal, a Vodku zenekar koncertjét és premier előtti ízelítőt kaphat Bálint András készülő irodalmi kutya-estjéből, az Úr és kutyából. A színház művészeivel is találkozhatnak a nézők, köztük Csányi Sándorral, aki filmszínészképző villámtanfolyamot tart. Továbbá a vállalkozó kedvűek szakmai bemutatóval egybekötött okleveles ruhatáros képzésen is részt vehetnek. A karszalaggal rendelkezők 15 órától 22 óráig 10 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a májusi, júniusi előadásokra is.

Az Új Színházban kulisszajárást tartanak, ez alkalommal Helyey László kíséri az érdeklődőket az épület zegzugos folyosóin keresztül. 

A Bubik István Stúdiószínpadon pedig Edoardo Sanguineti Álomfejtés című darabját mutatják be Almási Sándor, Vass György, Fazekas Zsuzsa, Vankó Dániel szereplésével.

 

Az esemény részletes programja a www.szinhazakejszakaja.hu honlapon olvasható. A karszalagok tegnap elfogytak.


süti beállítások módosítása