Színház a gödörben II. - Feljegyzések az egérlukból

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság folytatta szakmai vitanapját Színház a gödörben címmel. Az elhangzottakról részletes beszámolót olvashatnak immár a Színházi Társaság oldalán is.

 

Szkárossy Zsuzsa fotói ide kattintva tekinthetők meg...

konferencia

Sándor Erzsi bevezetőjéből:

"Annak a kellemes feladatnak kell eleget tegyek, hogy elmagyarázzam, mit jelent a cím második fele. Hiszen sokan nem ismerhették már Majort, Nem tuják ki Major, ki Suka Sándor és hol volt a Nemzeti Színház. Annak a Blaha Lujza téri épületnek volt igazgatója Major elvtárs és ott játszott a kor egyik legjobb karakterszínésze Suka: Ő nem volt megelégedve a fizetésével és bement az igazgatóhoz. Keresztül tört Major titkárnőjén és elsírta:  Major elvtárs, kikérem magamnak, az én művészetem, hozzáállásom, stb. és csak ilyen kevés pénzt kapok Major hallgatta egy ideig, majd elmondta, hogy sajnos nem tud segíteni. Meg van kötve a kezem, ez a elehetőségem. Jó, értem, Major elvtárs, de legalább mondjon valami biztatót! – Hajrá, Suka! volt Major válasza. A feljegyzések az egérlyukból gondolom nem kell elmagyarázni.
Nem lehet véletlen, hogy a szervezők ezt találták mottónak. A feladatunk az lenne, hogy a színházművészek érdekérvényesítéséről és általában az előadó-művészeti törvényről beszélgessünk, amit 2008-ban elfogadtak, majd mostanában több helyen újra fogalmaztak. Számítunk szakértő vendégeink véleményére, magyarázatára, de arra kérünk mindenkit, hogy velem együtt figyeljetek és fogalmazzunk meg közösen kérdéseket.
Hadd mutassam be vendégeinket. Dr. Gyimesi László, a Nemzeti Érdekegyeztető Tanács elnöke. Ő az előadó-művészeti törvény színházi részéről fog beszélni. Dr. Kriza Zsigmond, a Mozaik Művészegyesület alelnöke, s emellett a MACIVA igazgatója. A törvény mellesleg a cirkuszművészekre is vonatkozik, úgyhogy TAO ügyben róluk is fogunk beszélgetni. Dr. Tomori Pál, az Előadó-művészeti Jogvédő Iroda igazgatója. Társadalombiztosítás, közös jogkezelés és hasonlók tartoznak hozzá. Dr. Póka Júlia ügyvéd, a KÉK Művészügynökség jogi képviselője – értelemszerűen minden az ügynökséggel kapcsolatos felvetődő kérdés hozzá tartozik. Jönni fog Pintér Béla mint független igazgató, valamint Dr. Bakó Tihamér pszichológus, a Budapesti Rögtönzések Színházának igazgatója, aki úgy kapcsolódik a témához, hogy ha valaki krízisbe kerül, lehessen hol sírni. És várjuk még Háda Jánost szabadúszó színművészt.
Gyimesi László a régi előadó-művészeti törvény színházművészeteket és a nem színész foglalkozású művészeket érintő aspektusok, speciális munkaügyi kérdések. És beszéljünk arról is, miért nem lehet Magyarországon színházi kamara. Létezik-e előadó-művészeti életpálya modell".

A részletekért kattintson ide.

süti beállítások módosítása