"Igyekeztem, leszavaztak" - Zappe László a POSZT-ról

Zappe László az idei POSZT egyik válogatója válaszol azokra a kérdésekre, amelyeket hozzá intéztek a POSZT versenyprogramja kapcsán.

Zappe László kritikus, az idei POSZT egyik válogatója a Színház.hu-nak azt nyilatkozta: „Nem tülekedtek a jobbnál jobb alternatív előadások. Azok a műhelyek, ahol éveken át holtbiztosan termett izgalom, most derék, középszerű, érdekes, de nem a POSZT ajtaján dörömbölő előadásokkal rukkoltak elő”. A Pintér Béla és Társulata vezetője, Pintér Béla ennek kapcsán azt kérdezte Zappétól: ha középszerűnek tartotta a Kaisers TV, Ungarn című előadásukat, akkor miért dicsérte a Népszabadságban? Miután a napokban a Revizor kritikai portálon négy neves független alkotó is hasonló kifogásokat fogalmazott meg, a Népszabadság megkérte Zappe Lászlót, válaszoljon a kérdésekre.

zappe2

A Népszabadság cikkéből:

„Nem csodálkozom azon, hogy a független társulatok vezetői, képviselői háborognak, amiért az idei POSZT-ra egyetlen független előadás sem került be. Bár máskor is előfordult ilyen, és nem emlékszem, hogy akkor hasonló felzúdulás támadt volna. Most azonban más a helyzet, a függetlenek jó okkal érzik fenyegetve magukat. Azon sem csodálkozom, hogy az ellenük folyó politikai színezetű támadások részének tekintik, hogy kimaradtak az országos színházi találkozóról. Éppen ezért nincs is különösebb kedvem vitatkozni velük. Különösen nem Pintér Bélával. Csak hát ő tette fel a költői kérdést, miután hosszan idézte a Kaisers TV, Ungarnról írt lelkes kritikámat, hogy mi történt október óta. Amit szorgos kommentelők rögtön meg is toldottak néhány becsületsértő feltételezéssel. Pedig a válasz roppant egyszerű: leszavaztak. (...)" - indokolta döntését Zappe László, aki nem változtatott véleményt október óta a Kaisers TV, Ungarnról, amikor megírta róla elismerő kritikáját, ahogy nem változott véleménye a független színházi alkotók szerepének fontosságáról sem.

"A néhai előadó-művészeti törvény legfontosabb intézkedésének a függetleneknek garantált 10 százalékot gondoltam, és felháborítónak tartom ennek megszüntetését. Éppen ezért én sajnáltam és sajnálom a legjobban, hogy a válogatási időszakban nem láttam más olyan független előadást, amelyet a magam ízlése szerint jó lelkiismerettel a POSZT-ra ajánlhattam volna a Pintér Béla és Társulata előadásán kívül. Pedig igyekeztem" - vallotta Zappe László kritikus.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

süti beállítások módosítása