A helyén marad Blaskó Balázs - Státusokat zárolnak Egerben

Közel félszáz napirend várt az egri képviselőkre csütörtökön reggel. Köztük a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház helyzete.

blaskobalazs

A Színház.hu szerdai cikkében arról számolt be, hogy bedőlhet az egri Gárdonyi Géza Színház, ugyanis Blaskó Balázs a teátrum igazgatója a Tények Estében ismét arról beszélt, tartanak attúl, hogy nem tudják befejezni az évadot, elkezdeni a következőt. "Mindezek miatt meg vagyunk szeppenve. (...) Ez a büdzsé, ami jelenleg rendelkezésre áll, májusban már a vége felé fog járni. Akkor lesz igazán szükségünk fenntartónk támogatására" - fogalmazott Blaskó, aki arról is beszélt, hogy garanciát várnak a várostól a további működés megsegítésére. Arról is beszélt, hogy a helyzetet az is súlyosbítja, hogy április elsejétől a színház gazdasági részlegét beolvasztják az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményébe (EKVI) és így a színház elveszíti önálló gazdálkodását.

Az igazgató szavaiból az derült ki, hogy minden egyes elköltött forintról be kell számolniuk az EKVI-nek, ami azért okoz nehézséget, mert a színház működés időnként a leendő bevételekre is alapoz.

Korábban arról is nyilatkozott, hogy a város körülbelül 10 százalékos költségcsökkentést vár el tőle, de nem tervezi a színészek elbocsátását, hanem a karbantartó részleg vagy a szervezés “racionalizálását” tudja megoldásként elképzelni.

Csütörtökön a városatyák arról döntöttek, hogy áprilistól az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye (EKVI) könyvel a Gárdonyi Géza Színháznak és a Harlekin Bábszínháznak. Az EKVI-nél 6 új státus létesül, ezekre az intézmény 6 főt vesz át a Gárdonyi gazdasági hivatalának személyi állományából. A színháznál 11,5 státust, a bábszínháznál 1-et zárol a fenntartó, s az önkormányzat létszám-racionalizálási pályázatot nyújt be a Belügyminisztériumhoz. Ha ez eredményes, a bérmegtakarítással a színházak többletbevételként számolhatnak.

A Gárdonyi színház alapító okiratának módosításakor Pál György (MSZP) javasolta: írjanak ki igazgatói pályázatot, de ezt nem fogadta el a testület.

Forrás: heol.hu, Színház.hu

süti beállítások módosítása