Együttműködik a veszprémi Petőfi Színház és a Pannon Egyetem

Együttműködési megállapodást írt alá pénteken Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora.

A megállapodás szerint az egyetem a színház programjait saját csatornáin népszerűsíti. A két intézmény közös szakmai, tudományos és kulturális programokat (könyvbemutatók, színházi események) szervez, szakmai pályázatok esetén konzorciumi együttműködést köt. A színház kedvezményesen helyet ad hallgatói rendezvényeknek a Latinovits Játékszínben, befogadja az egyetemhez is kapcsolódó társulatok kiemelkedő produkcióit és lehetőséget teremt arra, hogy hallgatói színjátszó kör működjön a színházban.

Az együttműködésnek köszönhetően a teátrum befogadja a szerveződő tantervi színház-pedagógiai foglalkozásokat. A drámapedagógia tanárok, színháztudomány-szakos hallgatók szakmai gyakorlatuk egy részét a színházban játszott darabokhoz kapcsolódóan szervezhetik, a félév képzési programját az évadhoz igazítják.

Az egyetem felajánlja azokat a kutatási témákat saját hallgatóinak, amelyeket a színház kiemelten fontosnak tart, és minden módszertani-szakmai segítséget megad ahhoz, hogy ezzel bizonyos részfeladatokat a hallgatók a színháznak ellássanak. Ezek közé tartozhat például az archívum anyagainak rendszerezése, feldolgozása. A színháztudomány-szakos hallgatók térítésmentesen látogathatják az előadásokat és a főpróbákat, lehetőségük nyílik a produkció próbafolyamatát végigkísérni.

egyuttmukodes

A felek megállapodtak arról, hogy egyetem oktatói a nyilvános főpróbán vagy sajtóbemutatón rövid dráma- és színháztörténeti előadásokat tartanak a közönség számára. Az egyetem képzéseket, illetve nyelvtanulási lehetőséget biztosít a színház társulatának, a meghirdetett kurzusokat tagjai kedvezményesen látogathatják.

Mint az eseményen elhangzott, április 10-én egy kiállítás-megnyitóval indul a Petőfi Színház költészet hete rendezvénysorozata: a Magyar Versmondók 20 éves jubileuma alkalmából aznap este Silentium - A csendtől a szóig címmel a Forrás Színház adja elő a Wass Albert műveiből írt pódiumjátékot. Attilára is emlékeznek virrasztással, versmondással.

Másnap reggel kilenckor indítja el hatodszor az országban egyedülálló mobil kulturális intézményét, a versbuszt a színház és a városi művelődési ház. Aznap este Kussoltat a sors címmel kezdődik Pálfy Margit színésznő emlékműsora Latinovits Zoltánról.

Április 12-én délután Dinnyés József zenés versiskolájába lehet beiratkozni, este Gál Tamás színművész és Lakatos Róbert brácsaművész Tóth Árpád verseire írt zenés előadóestje folytatja a sort Jöttünk külhonból mind a ketten címmel. Április 13-án 11 órakor Huzella Péter Garabonciás Péter című zenés műsora szerepel a programban, este Kézdy György monológját élvezheti a közönség. Április 14-én rendezik meg a Petőfi Versmondó Találkozót és versenyt, este gyertyafényes versmondásra invitálja a teátrum társulata az irodalombarátokat.

Április 16-án este Kéri Kitty és Obertfrank Pál Szeretetnyelv című irodalmi estje szerepel a költészet napi programban, másnap a Pannon Egyetemen Lutter Imre előadóművésszel találkozhat a közönség, ugyanitt József Attilára is emlékeznek virrasztással, versmondással.

A sorozat április 19-én a Pilinszky János verses meséiből írt álomjátékkal zárul, Dóczi Péter rendezésében.

süti beállítások módosítása