Karikó Terézt, legendás énekesét köszönti Szeged

Március 31-én tölti be 80. életévét Karikó Teréz Liszt-díjas operaénekes, a szegedi operajátszás történetének legjelentősebb drámai szopránja, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös tagja, ma is aktív énekmestere.

A fővárosi lányt zeneakadémiai diplomája megszerzésekor, 1960-ban szerződtette a legendás szegedi operaigazgató, Vaszy Viktor. A kiváló karmester jó érzékkel választotta ki fiatal énekeseit, akiknek fejlődését nagy tapasztalattal egyengette, hogy tehetségük maximálisan kibontakozhasson, majd rájuk építette a budapesti Operaházéval vetekedő színvonalú szegedi operajátszást.
Karikó Teréz Vaszy második szegedi korszakának meghatározó drámai szopránjává vált. Már komoly főszerepekben – Tatjána, Desdemona – történt debütálásakor kirobbanó sikert aratott, a következő években Verdi, Puccini és Wagner hősnőinek alakításával szerzett hírnevet. Művészetét az akkoriban rendszeres rádiós opera-közvetítések révén hamar megismerte az egész ország. Mindössze öt éve volt a pályán, mikor művészetét Liszt-díjjal ismert ék el.
Természetesen sok csábítás érte más jelentős társulatoktól, külföldről is, de direktora féltékenyen őrizte; állítólag arra is volt példa, hogy Vaszy politikai szálakat mozgatva megakadályozta, hogy énekesnője útlevelet kapjon, mert attól félt, nyugatra szerződik. Így Karikó Teréz a szegedi opera tagja maradt és csak jóval később, a hetvenes évek második felében indult külföldi karrierje, nagysikerű koncertekkel bejárta Észak- és Dél-Amerikát.
A koncertpódiumon dalénekesként és oratórium-szólistaként egyaránt elismert volt, bejárta sokfelé lépett fel. Az Állami Operaházban, illetve az Erkel Színházban is számos főszerepben láthatta és ünnepelhette a főváros közönsége. Számos helyi és országos kitüntetés birtokosa, melyek közül a legutóbbi a Magyar Köztársasági Érdemkereszt, melyet 2010-ben vehetett át.
1992 óta – immár húsz esztendeje – Örökös tagja a Szegedi Nemzeti Színháznak, hosszú és nagysikerű pályája egyetlen társulatának. Esetében ez nem csupán kitüntető cím, hiszen ma is aktív: énekmesterként fiatal énekeseknek, színészeknek adja át tudását, tapasztalatait.                                    

kariko_terez

Születésnap a Somogyiban
Születésnapi ünnepséget rendez Karikó Teréz tiszteletére a városi önkormányzat, a Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár. A program március 30-án, pénteken délután fél 5-kor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeletén, ahol kollégái és mai tanítványai, valamint régi felvételek segítségével idézik fel pályáját.
A rendezvény házigazdája Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és Vajda Júlia operaénekes. Közreműködnek a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjai: Farkas Andrea, Fekete Gizi, Szonda Éva, Andrejcsik István és Rácz Tibor. Zongorán közreműködik Koczka Ferenc.
A társulat magán a születésnapon, egykori legendás alakítása, a Pillangókisasszony szombati előadása kezdetén, a közönség előtt köszönti.

forrás: onkormanyzat.mti.hu

süti beállítások módosítása