Ring-ciklus és nyári operaválogatás az Urániában

A New York-i Metropolitan Opera élő közvetítéseinek nagy sikerű sorozata a hivatalos szezon áprilisi vége után különleges válogatásokkal folytatódik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Májusban ismét látható lesz az új felfogásban, high-tech díszletekkel színre vitt teljes Ring-ciklus, júniustól októberig pedig az elmúlt évek legsikeresebb MET-előadásaiból összeállított vetítéssorozat várja az operabarátokat.

Richard Wagner Ring-ciklusának HD közvetítéseit a többi operával ellentétben eddig csak egyetlen alkalommal, az élő adás során láthatta a közönség, de az Uránia Nemzeti Filmszínházban májusban újra lehetőség nyílik a teljes sorozat megtekintésére. A MET zeneigazgatója, James Levine, illetve Fabio Luisi vezényelte előadásokban a MET nemzetközi sztárjai léptek fel.

A sorozat május 13-án A Rajna kincse vetítésével kezdődik, melynek főszerepét, Wotant Bryn Terfel, a nemrég Budapesten járt világhírű basszbariton énekli, de az egész szereposztás parádés. Egy héttel később, május 20-án látható majd A walkür, Terfel mellett Deborah Voigttal és Jonas Kaufmann-nal a főszerepekben. Május 27-én következik a Siegfried előadása, a címszerepben Jay Hunter Morrisszal. Végül június 3-án látható a ciklus izgalmas befejező része, melyben a csalárdság és a kapzsiság egyetemes kataklizmához vezet, ebben újfent Deborah Voigt és Jay Hunter Morris énekli Brünnhildét és Siegfriedet.

wagner-ring-ciklus

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb operadíszlete debütált a Metropolitanben, amikor Wagner monumentális operaciklusának első részét, A Rajna kincsét két éve bemutatták a New York-i közönségnek és az élő HD közvetítéssel világszerte több millió mozinézőnek. Robert Lepage kanadai rendező koncepciója azóta A Nibelung gyűrűje-tetralógia mind a négy részében nagy sikert aratott. A 24 óriási, forgatható alumínium billentyűből álló 40 tonnás high-tech díszlet a legkülönbözőbb alakzatokba képes rendeződni, hogy élő videóinstallációkkal és speciális fényhatásokkal kiegészítve megjelenítse a Rajna partját, sűrű erdőt, izzó lángtengert vagy éppen azt a csigalépcsőt, amely a törpe nibelungok barlangjába vezet.

urania_met_nyar

A májusi „Wagner-vasárnapok” előadásai után, június 13-tól kezdve kéthetente szerdánként az elmúlt évek legsikeresebb MET-közvetítéseiből összeállított válogatás várja az operabarátokat. Ennek keretében Donizetti, Rossini, Mozart, Strauss és Offenbach remekműveinek dallamai csendülnek fel az Urániában. A nyári válogatás Donizetti Boleyn Annájával kezdődik, mely az idei évad első élő közvetítése és egyben nagy sikerű MET-premier volt, Anna Nyetrebkóval a címszerepben. Újra látható lesz Rossini hamisítatlan bel canto hangulatot hordozó komédiája, az Ory grófja Juan Diego Flórez tenor világsztárral a címszerepben és Mozart Don Giovannijának új rendezése Mariusz Kwecieńnyel a főszerepben. Mary Zimmermann legendás Lammermoori Lucia-rendezésében Natalie Dessay énekli Donizetti törékeny hősnőjét. Először lesz látható az Uránia mozivásznán Offenbach izgalmas pszichológiai utazása, az E.T.A. Hoffmann életéről és szerelmeiről szóló Hoffmann meséi – melyben Joseph Calleja énekli a rendkívüli hangadottságot és technikai tudást feltételező címszerepet, partnere a darabban Anna Nyetrebko. A MET-operaválogatás szeptember 29-én Strauss szerelemről és cselszövésről szóló vígoperája, a Renée Fleming főszereplésével színre vitt Rózsalovag vetítésével zárul az Urániában, hogy két hétre rá átadja helyét az 2012/13-es évad új produkcióinak.

 

Jegyek március 30. 10:30-tól kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában.

Minden előadás magyar felirattal látható.

Részletes program, pontos szereposztások, videó előzetesek: www.urania-nf.hu

süti beállítások módosítása