Tarjáni Tavasz: 2 hónapos művészeti fesztivál jön

Két hónapon át tart a Tarjáni Tavasz művészeti fesztivál Salgótarjánban: május végéig több mint harminc programot láthat a közönség a nógrádi megyeszékhelyen. Az eseménysorozat része a Nemzetközi Dixieland Fesztivál, amelyet 28. alkalommal rendeznek meg.

A Tarjáni Tavasz pénteken kezdődött Illényi Katica hegedűművész fellépésével, ezt a hangversenyt koncertek, színházi előadások, táncprogramok követik - mondta Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere és Simon Lajos, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.
Illényi Katica maga is részt vett a sajtótájékoztatón, mint ahogy a visegrádi együttműködés jegyében Ingrid Hajducková, a Besztercebányai Dixieland Fesztivál, Teofil Lisiecki, a Tarnow-Debica-Krynica Fesztivál, és Mirek Franc, a Hradec Kralové Fesztivál főszervezője, valamint Tóth Csaba, a Salgótarjáni Dixieland Fesztivál alapítója.
Fellép Salgótarjánban Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra, a Kaláka, a szlovákiai magyarokból álló Rómeó Vérzik zenekar. A színházi események sorában önálló estet ad Laár András, a Büszkeség és balítéletet mutatja be a Karinthy Színház, a Miskolci Nemzeti Színház a Botrány az operában című bohózatot adja elő. Verdi Nabucco című operáját hozza a városba a Besztercebányai Állami Opera: ez a bemutató a Tarjáni Tavasz egyik kiemelkedő eseménye lesz, mert Salgótarjánban évtizedek óta nem volt operaelőadás.

tarjani_tavasz

Április 28-án a Fogyatékkal élők kulturális kavalkádját rendezik meg a Fő téren, az egész napos rendezvény a Nemadomfel Együttes és Gerendás Péter közös koncertjével zárul. Gálaműsort szerveznek április 29-én, a tánc világnapján, május 2-án a Kaukázusi Grúz Nemzeti Táncszínház lép színpadra, és bemutatkozik Zoltán Erika és az ECDS Tánciskola is. A Moldovai Vigadalomban a Folt Zenekar és a KerekPerecEgylet lép a közönség elé, és csángó táncházba is hívják a fesztivál résztvevőit. A Tarjáni Tavasz keretében bonyolítják az I. Városi Sportos Egészségnapot és az V. Országos Óvodai Műfalmászó Találkozót.
A salgóbányai születésű, hat évvel ezelőtt elhunyt színművész április 24-én lenne 92 éves, ehhez kapcsolódva két nappal korábban, 22-é lesz a Zenthe Ferenc emléknap, a pályatársra a Madách Színház művészei is emlékeznek.
Május 19-én Salgótarján testvérvárosai zenés-táncos műsorokkal mutatkoznak be a József Attila Művelődési és Konferencia KözpontSzínháztermében.
A 28. Nemzetközi Dixieland Fesztivál május 11. és 13. között zajlik: szlovák, cseh és lengyel énekesek, zenekarok mellett fellép többek között a Budapest Ragtime Band, a Benkó Dixieland Band és Török Ádám.
A Tarjáni Tavasz zárórendezvénye a frissen alakult salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadása lesz május 27-én.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása