Fodor Tamás: "Nem tudok behunyt szemmel rendezni"

Fodor Tamás a Nol Presszóban vendégeskedett. A Stúdió K alapítója arról is beszélt, miért szereti a 'lájkolás' és a' schmittelés' szavakat, majd szóba került az a szakmai életműdíj, amelyet a színházi világnapon kapott. 

Részlet abból, ami a videóból kimaradt:

– Bánhatja egy művész karrierje, ha politizál?

– Ez attól függ, mennyire művész az illető. Ha nem művész, és politizál, akkor bánhatja. Ha megmarad művésznek, akkor a politikai karrierje sínyli meg, mert nehezen tűri a mindennapos taktikákat. Az én négy évem alatt – 1990-től – ezt össze tudtam egyeztetni, és olyanokat nem mondtam, amikkel nem tudtam azonosulni.

– Van olyan színész, akinek megroppant a karrierje, pedig nem rossz színész. Például Dörner Györgyé.

– Nem ismerem a pályafutását, de Dörner nem politizálni kezdett, hanem olyan eszméket hangoztatni, amelyek nem kaphatnak létjogosultságot Európában.

– Tudunk tüntetni?

– Sajnos nem. A vágyunk egyre inkább megvan arra, hogy érezzük a sokaságot magunk között. Ez higiéniai érzés. De a tüntetés külön műfaj, amelynek dramaturgiája van. Ezt jól meg kell rendezni. Nem lehetnek benne szünetek, ezért úgy kell szervezni, hogy a műsor során emelkedjen a hangulat. Megfelelő szónokokat kell kiállítani, egy-két ilyen fiatalt már láttam, most nőnek fel, és talán jók lesznek.

– Milyen kompromisszumot kötne a pénzosztókkal azért, hogy a független színházak életben maradhassanak?

– Nem kompromisszumot kötnék, hanem jobban koncentrálnék arra, mit tartanak fontosnak a következő évben. Minden támogatásnak van valamiféle prioritása. Most azt látom, hogy a mobilitáson a hangsúly, és errefele szívesen mozdulok el. Ha elég jól kommunikálja a kiíró, hogy mit szeretne csinálni, például, hogy a gyerekek felé forduljunk, vagy segítse egymást az oktatás és a művészet, akkor igent mondok. Már ezt csinálom évek óta. A jövendő közönségét ki kell nevelni, és nem szabad hagyni elkallódni. Ha viszont valamilyen ideológiai célt tűz ki a pénzosztó, az nálam nem kompromisszum-kérdés, hiszen nem tudok behunyt szemmel vagy befogott orral sem rendezni, sem játszani.

A teljes cikket itt olvashatja.

süti beállítások módosítása