Hogy sikerült a Színházak éjszakája?

Szombaton az első Színházak Éjszakáján, a Fővárosi Önkormányzat tizenhárom színházában egyetlen éjszakára megváltozott minden.

“Báblabirintus, Operett- és musical- parádé, Éjszakai teázó, Színházi peep-show, Aranyhal nézőhorgászat, a Lélek színpada, Szellemvasút, Retró Lehetetlen, Álomfejtés, Táncmaraton színészekkel, Éjszakai kabaré, Művész és néző a porondon - és még számtalan program a Színházak éjszakáján!” – ezt ígérte a szombaton elsőként megrendezett Színházak éjszakája. A nézői visszajelzések és a tapasztalat szerint azonban kivételes élmények mellett tömött sorok, hosszas tolongás, némi eső azaz számos kisebb bosszúság is várta a lelkes érdeklődőket. A kitartóbbak azonban órákig képesek voltak választott színházuk előtt állni. Aki elég türlemes volt, bejuthatott a Vígszínházba, ahol Eszenyi Enikőt is megtáncoltathatta, a Tháliába, ahol egy koncertet lehetett elcsípni, vagy a Kolibri nézőhorgászatára, ahol a pecabottal kiválasztott jelentkezők „igazgatószimulátor” segítségével azonosulhattak a főnöki szereppel és kirúghatták vagy felvehették a társulat tagjait.

A legkönyebben a városmajori Garden Étterem Színházban lehetett szórakozni, amennyiben érdeklődtünk a Báthory Erzsébetről szóló musical iránt, amit majd a nyáron mutatnak be a Margitszigeten. Az alkotók –köztük Bagó Bertalan rendező, és Szemenyei János színész- ugyanis minden részletet elmeséltek a készülődéssel kapcsolatban.

Az Operettszínházban az éjszakázók részt vehettek az ifjú művészek átlal tartott táncoktatáson, továbbá kulisszajáráson Csonka András és Peller Anna vezetésével, és részesei lehettek a hajnalig tartó operett-, musicalmaratonnak. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a programot este tíz után áthelyezték a nagyszínpadra, így az este végére minden érdeklődőt hellyel tudtak kínálni.

A Színházak Éjszakája az évad legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye lett Budapesten: több mint 7000 néző jutott egy estére, 13 színházra és ez nem csak a közönséget, de a színházakat is váratlanul érte. Attól függetlenül, hogy a jegyárusítást pár nappal a program előtt leállították, még a szervezésben részt vállaló Radnóti Színház dolgozóit is megdöbbentette, hogy özönlenek a karszalagosok, akik között végül sorszámot osztottak. A szerencsésebbek így sminkelési tanácsokat vehettek Kováts Adéltól, bejutottak Vámos Miklós Retro lehetetlen című műsorára, megtudhatták Szervét Tibortól, hogy a válasz minden kérdésre: 42, vagy Gazsó Györgytől, hogy miért is szamorodni a szamorodni.

Volt, ahol majdnem dulakodásra került sor, például a Madách Színházban, ahol Müller Péter előadására csak 100-an fértek be, az a 800 fő, aki pedig a Madách Musical Műhely egykori növendékeit hallgatta a nagyszínpadon, végül alig akart hazamenni.

ejorkenyNéző és Kasimirék

Az Örkény Színházban Bíró Kriszta vállalta magára, hogy koordinálja az eseményeket. Kérte a nézőket, adjanak helyet másoknak is, miközben az előtérben a társulat tagjai dedikáltak, diskuráltak, énekeltek, zenéltek, árultak házi készítésű sütit. A színészekkel fotózkodni is lehetett a Kasimir és Karoline díszletében, miközben Darvas Ferenc, Epres Attila és Hámori Gabi Cseh Tamás-triót alkottak.

Azok, akik tájékozódni akartak az aktuális állapotokról a Színházak éjszakája honlapján és okostelefon alkalmazásán keresztül követhették hol maradt még férőhely. A Katona József Színház pedig Facebook oldalán jelezte, hogy mennyit kell várni például a Peep-show című programra, és Fullajtár Andrea Csendet akarok című monodrámáját megismételték, hogy minél többen láthassák.

A nehézségek ellenére kijelenthetjük: megérte, hiszen épp a rengeteg érdeklődő mutatja, hogy igény van a Színházak Éjszakájára. A rendezvény ugyanis legalább annyi örömöt okozott a résztvevőknek, mint amennyi bosszúsághoz vezettek a szervezés hiányosságai. Ezt bizonyítja, hogy szombat óta nem csak az elégedetlenkedők adtak visszajelzést. A legtöbben arról számoltak be, hogy jól érezték magukat, mosolyt loptak Hámori Gabitól az Örkényben, bejárták az Új Színházat, kacagtak a 92 éves Bakó Mártával a József Attila Színházban, aki elmesélte, hogy addig lép színpadra, amíg az egyik oldalról át tud menni a másikra. A Színházak éjszakája Facebook oldalán, a szervezők kérésére javaslatok is születtek a jövőre nézve. Ha mindnek eleget tesznek 2013-ban, akkor a Színházak éjszakája kétnapos lesz, kora reggel kezdődik, mindenki meleg pulóvert, illetve sorszámot kap, és kibővítik a színházakat. Ez már csak azon múlik Tarlós István támogatja-e újra a programsorozatot, de mintha megnyitóbeszédében erre tett volna utalást, amikor azt mondta: „Úgy gondolom, hogy akármennyire is szűkösek a források, akármennyire is kevés a pénz mindenre, a színházakat valahogy, valamiből, -nem tudom még, hogy miből, mert pénz az nincs-, de támogatni kell, mert az életet tanulni kell és az életre leginkább a színház nevel. (…) Színházaink nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk”.

Színház.hu

süti beállítások módosítása