Városi tájképek - Takáts Márton kiállít a Bárkán

Takáts Márton festőművész római és párizsi utazásain készült tíz olajfestményéből, épületeket, utcarészleteket, vasúti síneket, felüljárókat, hidakat és kávéházbelsőket ábrázoló alkotásaiból nyílik kiállítás vasárnap a Bárka Színházban.

A festőművész az MTI-nek elmondta, hogy kezdetben főként rézkarcokat és monotípiákat készített, öt éve kezdte el érdekelni a városi tájfestészet. "Városlakóként elsősorban az engem körülvevő környezet képi megfogalmazása, bizonyos részeinek megjelenítése érdekel" - árulta el Takáts Márton, hozzátéve, hogy külvárosi megállókat, utcarészleteket, kávéházi belsőket és a saját műtermét kezdte el lefesteni hagyományos technikával, olajfestékkel vászonra.
Takáts Márton kitért arra, hogy nem vonzódik a lézer printhez vagy a "divatos" installációkhoz. "A nagy francia impresszionista alkotóig, Monet-ig visszanyúló festészeti hagyományokat szeretném folytatni a huszadik század korszerű nyelvezetéhez igazítva" - fejtette ki.
A tárlat főként római ösztöndíja idején készült alkotásaiból válogat. A Reggeli Kávéház és a Gianicolo (Vihar előtt) 2010-ben készültek. Párizsi képei közül látható lesz a Saint-Lazare pályaudvar és a Barbés királynő című alkotás, amely egy párizsi metrólépcsőn haladó afrikai nőt ábrázol.

takcsem

Takáts Márton elmondta, hogy művészetére olyan alkotók voltak és vannak hatással, mint a kortárs olasz Alessandro Papetti, a spanyol Alejandro Quicoces és Csernus Tibor (1927-2007), a Párizsban élt magyar Kossuth-díjas festőművész.
Takáts Márton 1995-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika szakán diplomázott. A 90-es évek közepe óta elsősorban a klasszikus hagyományok mentén kialakított rajzaival és grafikáival vált ismerté.
Kiállítása április végéig tekinthető meg a Bárka Színházban.

süti beállítások módosítása