Óz varázsol Kolozsvárott

Az Óz, a nagy varázsló című musical alkotói tartottak divatbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót máricius 28.-án, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló musical rendezője Puskás Zoltán, a koreográfia Gyenes Ildikó, a jelmezek pedig Ledenyák Andrea munkáját dicsérik.

– Néhány éve az Újvidéki Színház felkérésére állítottam színpadra az Óz, a nagy varázsló című musicalt, ahol kimondottan a gyerekeknek szóló előadás született. Kolozsváron próbáltunk másképp fogalmazni, más problémákkal foglalkozni – mondta Puskás Zoltán rendező. – Azokról a megcsúszott egzisztenciákról szeretnék beszélni, akik körülöttünk élnek ugyan, de nem veszünk róluk tudomást. Közben pedig az előadásnak politikai színezete is lesz. Az Óz, a nagy varázsló számomra egy ember útjának története, az elvágyódásról szól. Másrészt a mentális fejlődés, a függőségekről való lemondás is jelen van a történetben.

Gyenes Ildikó elmondta, hogy az előadás koreográfiájában számos táncműfaj van jelen. – A különböző mozgásstílusok ötvözésével lehet leginkább érzelmeket kifejezni, a mozgás dramaturgiáját megtalálni. A legfontosabb támaszom ebben a zene, amelynek dramaturgiája alapján felépül maga a koreográfia. Az előadásban szereplő elsőéves színi hallgatóknak gyorstalpalóban kellett elsajátítani a mozgásalapokat, és nagyon sokat fejlődtek a próbák során – magyarázta a koreográfus.

Puskás Zoltán elárulta, számára a legnehezebb gyerekelőadásokat rendezni. – A gyerekek konvenciók nélküli, tiszta, őszinte közönség, akik jó értelemben véve kemény kritikusok. Ismerni és tisztelni kell őket – ugyanakkor kötelességünk nevelni is az ifjabb korosztályt a nekik szóló előadásokkal.

Visky András művészeti aligazgató újságírói kérdésre hozzáfűzte: a Kolozsvári Állami Magyar Színház célja, hogy minden évadban legalább egy, gyerekeknek szóló előadást mutasson be. – Olyan előadásokat szeretnénk, amelyekre az egész család eljöhet, és a szülők számára sem jelent áldozatot elkísérni a gyerekeket színházba – mondta, majd hozzátette, hogy a musical az a műfaj, amely a legközvetlenebbül szól a gyerekekhez. – Ha a színészek szeretik az előadást, az örömük átsugárzik a nézőtérre, és ez nagyon sokat elmond egy gyereknek a színház lényegéről – summázta Visky András.

Tartalmi partner: Magyar Teátrum

ozFotó: Bíró István

Frank L. Baum – Zalán Tibor: Óz, a nagy varázsló

Rendező: Puskás Zoltán

Zeneszerző: Andres Mariano Ortega, Erős Ervin

Koreográfus: Gyenes Ildikó

Díszlet: Puskás Zoltán, Tenkei Tibor

Jelmeztervező: Ledenyák Andrea

Zenei vezető: Incze G. Katalin

Ügyelő: Mixtay Péter

Főbb szereplők: Albert Csilla, Köllő Csongor, Váta Loránd, Farkas Loránd, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Fogarasi Alpár, Laczkó Vass Róbert, Vindis Andrea, Csutak Réka, Buzási András, Sinkó Ferenc, Kali Andrea

süti beállítások módosítása