Tokody Ilona: "ki akarnak nyírni" bennünket

Tokody Ilonát elbocsátották az Operaházból: 36 év után távoznia kell a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett operaénekesnőnek. Ilona szívesen lenne az operaházban tanácsadó, de a jelek szerint nincs rá szükség. Viszont ő is azok közé a magánénekesek közé tartozik, akiknek rövidesen már státusuk sem lesz, csak egy-egy szerepre kapnak meghívást. A Kossuth-díjas énekes a Népszavának nyilatkozott.

“Odadugtak az orrunk elé egy előszerződést. Írjuk alá, hogy ezentúl nincs státus, néhány előadást kapunk egy esztendőben. Vendégeket hívnak meg, ami drága és megbízhatatlan. Azt mondták, 814 millió forintot tesznek félre magyar és külföldi énekesek tiszteletdíjára. Próbálták megmagyarázni, hogy a 36 tagúra csökkentett énekes-társulat tagjainak magas a fizetésük, és így óhajtják csökkenteni a Ház költségvetését. Ez a 36 énekes 164 millió forintba kerül, és győzködnek bennünket, a 814 millió kevesebb a 164 milliónál. Eredetileg 120 énekessel indultunk, ezt kezdték el nyirbálni, mostanra jutottunk el a 36-hoz. Létbizonytalanságba akarják taszítani a szólistákat, akik erre tették fel az életüket. Külsősökkel akarnak pótolni bennünket, külföldiekkel is, akik becsöppennek az előadásra, három próbára szerződnek, de van, aki ide el sem jön. Idestova másfél évtizede tart, hogy külsőkből élünk. Fölháborítónak tartom, hogy legutóbb például az Arabella előadására Auszt-riából hoztak karmestert, miközben itt a mi csodálatos Richard Strauss-dirigensünk, Kovács János” – fogalmazott Tokody Ilona a Népszavának.

tokody

Az énekesnő szerint nincs koncepció és nem arról van szó, hogy az énekesnek nem jó semmi, eleinte szívesen fogadták Ókovács Szilveszter kormánybiztost és Héja Domokos főzeneigazgatót is. “Októberben arra figyeltünk föl, hogy úgy mondjam, "ki akarnak nyírni" bennünket. Arra hivatkoztak, ezt várja el tőlük a kormány, amely leépítést szorgalmaz. Ez így nem igaz, a kormány mögé bújva csak a maguk kényelmére vannak tekintettel. Azt mondják, mi, énekesek nagyhangúak vagyunk, és nem csak a színpadon. Igen, nagyhangúak vagyunk, ha nem tetszik valami, és az csakugyan nem tetszik, hogy ürügyek mögé bújva akarják megszüntetni az énekesi státust. Éppen a színvonal javítására azt természetesen nem csak elfogadhatónak, kívánatosnak is tartanánk, hogy "földúsítsák" a társulatot legalább 80 tagúra az eddigi itthoni "külsősökből". Az operaház az énekesekről szól” – szögezte le Tokody Ilona, aki szerint tíz éve nincs igazán béke az operaházban és utolsó nagy igazgatójuk Szinetár Miklós volt, akivel normálisan lehetett színházat csinálni.

Forrás: Népszava

süti beállítások módosítása