Bál a Savoyban - Nagyváradon vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Opera

Április 12-én, csütörtökön 18 órától a Kolozsvári Magyar Opera társulata vendégszerepel a Szigligeti Színházban a Bál a Savoyban című előadással. Ábrahám Pál méltán világsikert aratott operettje egy szerelmi történet, sok humorral, komikummal tálalt félreértéssel, bonyodalommal. Jegyek a színház pénztáránál válthatók keddtől péntekig 9-17 óra között és egy órával az előadások előtt.

Bálban frakk a kötelező viselet, fehér mellénnyel és csokornyakkendővel! Hölgyeknek hosszú ruha, mély dekoltázs! Estélyen elég szmokingban megjelenni, a lányok és asszonyok ruhája valamivel rövidebb, kivágása szolidabb. Az esti viselettel kapcsolatban a múlt század divattanácsadói így írnak: „Ne kössük a csokornyakkendőt túl szabályosan. Ha megkötöttük, bízzuk sorsára, ne igazítsuk folyton. Esti öltözetben ne tartsuk kezünket kabát- vagy nadrágzsebben. Csak akkor nyúljunk zsebbe, ha ruhatárat fizetünk vagy borravalót adunk. Ne tűzzünk virágot a frakk vagy a szmoking gomblyukába, mert vőlegénynek nézhetnek. A szmokingot csak akkor gomboljuk ki, ha verekedést akarunk megakadályozni, vagy kezdeni. Viseljük az esti ruhát olyan könnyedséggel, mint a mindennapi zakót és mulassunk jól.”

bal

forrás: Kolozsvári Magyar Opera

Darabtörténet:

A Bál a Savoyban című operettet 1932 karácsonyán mutatták be a budapesti Magyar Színházban, de ezt egy európai premierhullám előzi meg. A szövegkönyv szerzői a sikeres bécsi szerzőpáros, Grünewald és Beda, művüknek magyar fordítása Heltai Jenő munkája. Lázár Mária és Harmath Hilda mellett ott énekelte az elhíresült slágert Törzs Jenő: „Toujours l’amour, egy hölgy és egy úr, az élet kettesben de szép...” Musztafa bej szerepének feledhetetlen figuráját Kabos Gyula játszotta, míg a félszeg ügyvédet Rádai Imre, a női jazzkarmestert Rökk Mária alakította. Ábrahám Pál ráérzett kora hangvételére, operettjeiben sikeresen vegyítette az egzotikus (spanyolos, keleties, oroszos, magyaros stb.) színeket a mindent elsöprő jazzdivattal. Sikerének titkai közé tartozott az is, hogy legjobb számait eredetileg szöveg nélküli tánczeneként is megírta, előre gondolva a hanglemezre, a rádióra és a táncparkettre – az operettsiker új zálogaira.

Cselekmény:

Az operett cselekménye Nizzában játszódik. Most érkezett haza nászútjáról a Faublas házaspár. Henry de Faublas márki és neje a szép Madeleine a kiadós mézeshetek után is irigylésre méltóan imádják egymást. Csakhogy váratlanul közbeszól a férj kissé viharos múltja La Tangolita, brazil táncosnő személyében. A márki szakításkor kitöltetlen váltót nyújtott át a művésznőnek, ami egy bármikor beváltható, éjszakai együttlétről szól. S ezt a tartozást La Tangolita a Savoy Hotel nagyszabású bálján óhajtja beváltani. Madeleine – megsejtve a dolgot – ugyancsak megjelenik a szóbanforgó bálon, méghozzá könnyűvérű csábnő formájában. S hogy még nagyobb legyen a bonyodalom, a szerelmi kavarodásba keveredik Daisy Parker, Madeleine Amerikából érkezett unokahúga, aki mellesleg inkognitóban sikeres zeneszerző, valamint a márki barátja, Musztafa bej, a párizsi török nagykövetség attaséja. S persze ha operett, akkor nem maradhat el a mindig happy end-del végződő szerelmi történet, és a sok humorral, komikummal tálalt félreértés, bonyodalom.

bal3

Ábrahám Pál:

BÁL A SAVOYBAN

Operett három felvonásban

Vezényel: Incze G. Katalin

Henry de Faublas márki   Kátai István
Madeleine   Barabás Zsuzsa
Daisy Parker   Székely Zsejke
Musztafa bej   Ádám János
La Tangolita   Veress Orsolya
Celestin Fournitz   Szakács Levente
Bessy   Chiuariu Livia
Juliette   Kerekes Mária
Mária   Vigh Ibolya
Pomerol   Szabó József
Archibald   Sipos László
Speaker   Kovács Ferenc
Bébé   Mányoki Mária
Ernest   Veress László
René   Varga Attila
Maurice   Rigmányi István
Lili   Páll Ildikó
Paulette   Popovici Zsófia
Hermance   Mányoki Mária
Clarisse   Popovici Zsófia
Albert   Venczel Péter

Díszlettervező: Venczel Attila

Jelmeztervező: Labancz Klára m.v.

Koreográfus: Bóbis László m.v.
A koreográfus munkatársa: Rusu P. Gabriela
Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Korrepetitor: Incze G.Katalin, Nagy Ibolya
Súgó: Mátyás Mária
Ügyelő: Gálffy Erzsébet

Rendező: Szabó Emese

2012. április 12. 18 óra

Szigligeti Színház, Nagyvárad

A Kolozsvári Magyar Opera előadása

süti beállítások módosítása