Esztergályos Cecília festményei az Aranytízben

Színésznőként mindenki ismeri Esztergályos Cecíliát, festőként azonban kevesen. Ezúttal az Aranytíz közösségi házban nyílt kiállítása, melyet április 20-ig bárki ingyenesen megtekinthet. A művésznő emellett kerámiázik és horgol is, legszívesebben egész nap csak az autodidakta módon elsajátított hobbijainak élne.

Hatvan éve áll a színpadon a Jászai Mari-díjas színésznő, de mindig meg tudja lepni rajongótáborát. A színészet mellett ugyanis számos művészeti ágban jeleskedik. Ezúttal festményeit tekinthetik meg ingyenesen az érdeklődők az Aranytíz galériájában, ahol kiállítás-megnyitón stand up műsorral szórakoztatta a közönséget, méghozzá saját életéből és munkásságából vett történetek segítségével. Az elmúlt években egyébként számos kiállításon szerepeltek a munkái. A budapesti nagy galériák mellett bemutatkozott az ország több városában is alkotásaival.

esztergalyos2

– Már régóta foglalkozom kerámiával és horgolással, a festési szenvedélyemnek pedig 2006 óta hódolok – idézte fel Esztergályos Cecília. - Egy szobrász barátom segít nekem a kerámia-alkotásban, ezért neki újságoltam el először, amikor úgy döntöttem, megfestem egy akkori darabom, a Kaviár plakátját. Akkor még nem hitt benne, hogy meg tudom oldani, de amikor készen lett, alig hitte el, hogy nem tanultam ezt a művészeti ágat sem. Azóta sem kértem szakmai tanácsot senkitől, de ha az akril-, olaj- vagy tojástempera festékekkel kapcsolatban kérdésem van, a szaküzletben – ahol már jól ismernek – készségesen segítenek nekem. Mivel autodidakta módon sajátítottam el mindent, nagy élmény, hogy a magam ura vagyok, szabadon alkotok. Leginkább az ember érdekel, a portrék, ezen kívül természetesen a színház, a film és a maszkok világa. Ez az életem, ezért magától értetődő, hogy ezek foglalkoztatnak leginkább. Legszívesebben az elkövetkezendő 120 évben egyfolytában csak a kreatív hobbijaimnak élnék, de ehhez szükség lenne anyagi feltételekre is.

 

A tárlat megtekinthető április 20-ig, hétköznap 9 és 19 óra között, hétvégén pedig az Aranytíz adott programjaitól függően.

süti beállítások módosítása