Robbantottak a mogadishui nemzeti színházban

Legalább tíz ember meghalt és sokan megsebesültek szerdán egy mogadishui merényletben. A szomáliai fővárosban végrehajtott öngyilkos merényletet egy hivatalos szertartás résztvevői ellen követték el.

A ceremónián jelen volt Abdiweli Mohamed Ali miniszterelnök és több miniszter, de ők megúszták a támadást. A merényletet egy fiatal nő követte el: felrobbantotta a magára erősített robbanóanyagokat, és ő maga is szörnyethalt. A robbantás a nemzeti színház húsz év szünet után márciusban megnyitott épületében történt, amikor az első évfordulóját ünnepelték annak, hogy megkezdte sugárzását az első nemzeti televízió.

 

Az áldozatok között sportvezetők vannak: a szomáliai olimpiai bizottságnak és az ország futballszövetségének az elnöke életét vesztette a szövetség főtitkára, Shafici Mohyadin szerint. Egy túlélő elmondta: attól tart, hogy aki a színház épületében volt, az nemigen maradt épségben.

 

Az al-Shabaab iszlamista milícia fegyvereseit az Afrikai Unió (AU) csapatai nagyrészt kiűzték a szomáliai fővárosból, és Mogadishuba visszatért a viszonylagos nyugalom. A szervezet időnként azonban végrehajt ott merényleteket, nem egyszer pusztító hatásúakat. Tavaly októberben üzemanyaggal teli teherautót robbantottak fel egy minisztérium bejáratánál, több mint száz ember halálát okozva.

süti beállítások módosítása