Székely Csaba nyerte az Örkény Színház drámapályázatát

A drámapályázat eredményhirdetését az író születésnapján, április 5-én este tartották a Nézzünk bizakodva a jövőbe című gálaműsor keretében. Az esten alkalmi összeállítást láthatott a közönség Örkény egyperceseiből.

"Elég annyi, hogy szép és okos vagyok, a többit szívesen elmesélem bárkinek egy sör mellett. Jobb szeretem, ha inkább a műveimre irányul a figyelem: van egy rádiójátékom, amit a BBC számára írtam, nagy ritkán írok novellákat is, ezek néha megjelennek folyóiratokban, és nemrég befejeztem egy drámatrilógiát. Mostanában elsősorban a színházra figyeltem, de a prózát sem szeretném elhanyagolni". (Székely Csaba a Fidelionak)

 

A pályázatra 220 pályamunka érkezett, amelyek közül a bírálóbizottság - Radnóti Zsuzsa, Radnai Annamária, Gáspár Ildikó, Forgách András és Mácsai Pál - négyet jutalmazott.

A pályázat nyertese, Székely Csaba Bányavíz című műve mellett a második díjat Farkas Tibor Félbevágott önéletrajz című írása kapta, a harmadik helyet pedig megosztva Borbély Szilárd Szól a kakas már és Keresztesi József Holtszezon című alkotása nyerte el.

A kiírás szerint a pályázatra a műveket 2011. december 31-ig várták, negyvenéves kor alatt bárki pályázhatott.

szekelycsaba

Székely Csaba

Negyvenéves kor fölött csak olyan szerző jelentkezését várták, akinek legalább két színpadi művét korábban már bemutatták, vagy aki drámaíróként még nem mutatkozott be, de már ismert és számottevő szépirodalmi munkássággal rendelkezik.

Még meg nem jelent, színre nem került alkotásokkal lehetett pályázni, tematikai és műfaji megkötés nélkül. Olyan drámákat vártak, amelyek az Örkény Színház művészi és technikai apparátusával bemutathatóak.

A pályázat első díja 1,5 millió, a második díj 1 millió, a harmadik díj ötszázezer forint. A győztes művet, amennyiben a bírálóbizottság megfelelő színvonalúnak ítéli, az Örkény István Színház a 2012/13-as évadban színre viszi.

A díjazott művek előadási joga az Örkény István Színházat illeti.

 Mint a színház közleményében írják, ugyancsak csütörtökön este az Örkény Színházban adták át a Mensáros-díjat, amelyet az idén Polgár Csaba, a színház művésze kapott.

Az Örkény István Színház előadássorozattal ünnepli névadója születésének századik évfordulóját: a csütörtöki gálaműsort követően pénteken az Azt meséld el, Pista! című előadást, szombaton pedig a Macskajátékot tűzi műsorra a fővárosi teátrum.

süti beállítások módosítása