Versbusz indul Cseh Tamás tiszteletére

József Attila mellett Cseh Tamás előtt is tisztelegnek a hatodik Versbusz utasai Veszprémben április 11-én (szerdán). A Városi Művelődési Központ és Könyvtár országosan egyedülálló, népszerű, egész napos mobil kulturális rendezvényén ismert művészek, énekesek, gitárosok együtt kampányolnak a Költészet Napján.

Sok különlegességet és meglepetést tartogat idén a veszprémi Versbusz. Reggel József Attila - Cseh Tamás különjárat indul körbe a városon. Aki erre a buszra felszáll, azt Borteleki Gábor, Baky György, Kiss György, Dávid Roland énekes-gitárosok Cseh Tamás dalokkal köszöntik. Pitti Katalin operaénekes, Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és Bartók Zoltán, a TV2 riportere pedig József Attila versekkel kedveskedik majd az utasoknak. Ezután a Városi Művelődési Központ színháztermében rendhagyó zenés irodalmi kalandozásra invitálják a szervezők a város felső tagozatos diákjait. A Gyermekké tettél című produkcióban a reggeli szereplőgárdához csatlakozik Bencze Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó színművészek, valamint az esélyegyenlőség jegyében a fogyatékkal élő fiatalokból álló Hangadók zenekar. Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány együttese két éve második helyezést ért el a Hangfoglaló hétfő című országos zenei versenyen. Ők első alkalommal muzsikálnak ezen a kulturális rendezvényen.
versbusz
Dávid Roland és Kőrösi Csaba a tavalyi Versbuszon (fotó: Penovác Károly, naplo-online.hu)
A Versbusz utasai délután részt vesznek a Költészet Napi városi ünnepségen a József Attila szobornál, majd a Pannon Egyetemen látogatnak meg egy előadást és verseket mondanak az egyetemistáknak. A veszprémi nyugdíjasokat a Párizsban járt az ősz című ajándékműsorral lepik meg a szereplők, a nap végén pedig a középiskolás diákkollégiumban lépnek fel a színészek.
- Nagy örömünkre olyan népszerű ez a kezdeményezésünk a városban, hogy várják az emberek, már most előjegyzésbe kellett vennünk több helyszínt, hogy jövőre oda is elmenjen a Versbusz. Célunk változatlan, szeretnénk felhívni a figyelmet a Költészet Napjára, népszerűsíteni a verseket, az irodalmat és ezen keresztül bemutatni a magyar kultúra értékeit - mondta Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, akitől megtudtuk: az idei Versbusz fellépői összesen 150 verssel, illetve dallal készülnek és azokból válogatva állítják össze a helyszínekhez illő műsorukat.
Az elmúlt évben a Költészet Napja alkalmából mintegy nyolcszáz városlakó kapott ingyen verset ajándékba, ez Veszprémben két nagyszínházi telt háznak felel meg. Idén hasonló részvételi arányra számítanak a szervezők.
- Nem védjük le ezt az ötletet és nevet, büszkék vagyunk arra, hogy a példánkat követve az elmúlt hat évben egyre több helyen jött létre hasonló rendezvény. Színházak, kulturális intézmények próbálnak rendhagyó módon kampányolni az irodalom és a versek mellett. Nagy vágyunk, hogy április 11-én az ország minden pontján különböző városaiban egyszerre induljanak el Versbuszok és így váljon a költészet nagy ünnepévé ez a nap - hangsúlyozta Varga Róbert újságíró, a Versbusz ötletgazdája, a Veszprémi Petőfi Színház sajtófőnöke.
versbusz_2Pitti Katalin is részt vett a tavalyi kezdeményezésen (fotó: Penovác Károly, naplo-online.hu)
A Versbusz forgatókönyve:
8.45 - 9.30: "József Attila - Cseh Tamás Versbusz" ingyenes körutazás a városban (Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György, Dávid Roland, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán)
Útvonal: Haszkovó úti forduló -  Munkácsy út - Autóbusz állomás - Hotel - Színház - Dózsa tér - Szikra utca - Dózsa tér-Endrődi lakótelep - SZTK - Színház (végállomás)
10.00 - 11.15: "Gyermekké tettél" - Városi Művelődési Központ színházterem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán, Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György és a Hangadók zenekar)
13.00 - 13.30: Koszorúzás a Vetési Gimnázium József Attila szobránál (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)
14.00 - 14.30 : "Tiszta szívvel" - Pannon Egyetem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)
15.00 - 15.45: "Párizsban járt az ősz" - Életöröm Idősek Otthona (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

17.00 - 18.00 : "Kő az úton" - Veszprémi Középiskolai Kollégium (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Kiss György)

süti beállítások módosítása