Folklórkalendárium - Új sorozatot indít a Honvéd Táncszínház

Folklórkalendárium címmel új sorozatot indít a Honvéd Táncszínház és a Söndörgő Együttes. A tavaszi ünnepkör hagyományait körbejáró első rész a Táncoló tavasz címet kapta.

Folklórkalendárium címmel új sorozatot indít útjára a Honvéd Táncszínház. A tavaszi ünnepkör hagyományait körbejáró első rész a Táncoló tavasz címet kapta. A bemutató április 17-én a Nemzeti Táncszínházban lesz. Az új sorozat célja, hogy a letűnőben lévő hagyományainkat, jeles napi szokásainkat ne hagyja a múltba veszni, életben tartsa őket, megismertesse vele a mai fiatalokat. A műsorból nem csupán a magyar népszokásokat ismerhetik meg a nézők, a Honvéd Táncszínház bemutatja hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait.

A Táncoló tavasz a farsang végétől a május végéig tartó időszakot öleli fel. Az előadás programjában megelevenedik például a bodrogközi rabvágás, a magyarországi svábok farsangtemetése, a mohácsi busójárás, a zsidók Purim szokása, a kalotaszegi juhmérés és a cigányok zöldágjárása is.

folklorkalendarium

Fotó: Korniss Péter

Napjainkban az emberek szerencsére újra kezdik felfedezni a hagyományos magyar művészetet. Vegyük példaként csak azt, hogy a divattervezők körében is egyre népszerűbb a kalocsai minta, egye több ilyen motívummal díszített ruha készül. De az idei olimpiai formaruhát is magyar motívumok díszítik majd. Ez a jelenség és az, hogy mi magyarok egyre nyitottabbá válunk a saját és a velünk együtt élők hagyományainak megismerésére adta az apropóját ennek a sorozatnak. Fontosnak érezzük azt, hogy olyan szokásokra is felhívjuk a figyelmet, amelyek eltűnőben vannak – nyilatkozta a Folklórkalendárium kapcsán Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője.

Az előadás célközönsége az általános iskola felső tagozatos osztályába, illetve a gimnáziumba járó diákok, azok a felnőttek, akik eddig nem ismerték, de szeretnének megismerkedni országunk hagyományaival.

A darabban a Honvéd Táncszínház tánckara és zenekara mellett a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő Söndörgő Együttes is közreműködik.

süti beállítások módosítása