Négy színészt küldenek el a szegedi színházból

Négy színészével, Erdélyi Timeával, Farkas Andreával, Márkus Melindával és Savanyu Gergellyel nem kötött szerződést a következő évadra a spórolásra kényszerülő Szegedi Nemzeti Színház. Az érintettek szerint túl későn közölték velük a döntést – más társulathoz már nem tudnak szerződni. Lapszemle.

A Délmagyar cikkéből:

"Azt a 70 millió forintot, amennyivel kevesebb állami támogatást kapunk az idén, legalább húsz emberen lehetne megspórolni, nyilvánvalóan nem ez volt a célunk. Elkészítettük a következő évad műsortervét, igyekeztünk olyan produkciókat találni, amelyeknek a költségigénye mérsékeltebb; kevesebb szereplőt, kisebb jelmez- és díszletköltséget igényelnek. A műsorterv összeállítása után derült ki, kik azok, akik számára kevés szerep adódott. Négy színművésznek nem ajánlottunk a következő szezonra szerződést. A társulat tíz százalékát érintette a döntés, ami a színház világában, ahol a mobilitás más területekhez képest elfogadottabb, nem magas arány" – mondta Gyüdi Sándor a lapnakA teátrum főigazgatója azt is hozzáteszi: olyan színész is van köztük, aki a műsoron maradó produkciókban továbbra is játszhatja a szerepeit.

 "Eleve azzal a szándékkal mentem a szerződtetési egyeztetésre, hogy felmondok, mert nem kaptam olyan feladatokat, amelyekben meg tudtam volna mutatkozni, fejlődni tudtam volna. (...) Életem álma volt, hogy színésznő legyek, de fel kell nőni, és az embernek magának kell irányítania az életét" – nyilatkozta Márkus Melinda, aki Londonba költözik.

szegedFarkas Andrea, Erdélyi Timea, Márkus Melinda, Savanyu Gergely

"Nehéz helyzetbe hoztak azzal, hogy nem szóltak időben, mert mostanra lezárult a színházakban a szerződtetési időszak, ilyenkor már azok a rendezők sem tudnak segíteni, akik szívesen dolgoztak velem. 21 évig játszottam a szegedi társulatban, ez most nem számított" – fogalmazott Farkas Andrea, aki nem tudja, mihez kezd. A színházak nincsenek könnyű helyzetben, nehéz „külsősként" szerepet kapni.

Öt évadot töltött a szegedi teátrumnál Savanyu Gergely, aki az MR6 munkatársaként korábban rádiózott is, de ezt a munkáját másfél éve feladta a színház, a jó szerepek kedvéért. "Ilyenkor már szinte lehetetlen másik színházban szerződést kapni; már rég elkészítették mindenhol a következő évadra szóló szereposztásokat (...)" – közölte Savanyu Gergely. 

"Szerződtetési időszakban mindenki talál olyan érvet, amely alapján megfogalmazódik benne, miért épp őt küldenék el. Amikor megtörténik, mégis borzasztóan megdöbbentő. Kétségbeesik az ember, hogy egzisztenciálisan, szakmailag, emberileg mi vár rá. Ez még nem a világvége, mindamellett egy helyzet, amiből meg kell próbálnom kihozni a legtöbbet, amit csak lehet" – véli Erdélyi Timea, akinek az idei a negyedik szezonja a szegedi társulatnál; közben vendégként a Madách Színházban is játszott. Magánélete is Budapesthez köti; párjával, Szente Vajk színművésszel augusztusban házasodnak össze. "Most körvonalazódik, hogy mi lesz a következő évadban. Keresztes Attila jelezte, hogy szeretne még velem dolgozni. Szívesen visszatérnék szerepszerződéssel is Szegedre, mert nagyon szeretem a kollégáimat, és Attilával is boldogan dolgoznék újra" - árulta el Timea.

A cikk folytatását itt olvashatja.

süti beállítások módosítása