Jön a III. Tánc Világnapi Maraton

Április 29-én harmadszorra kerül megrendezésre a Tánc Világnapi Maraton. Idei különlegesség, hogy két helyszínt ölel fel a program.

1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete részeként működő Nemzetközi Tánctanács alkotta meg a Tánc Világnapját. A dátummal egyben Jean-Georges Noverre (1727-1810), a modern balett megalapítójának születésnapjára emlékezünk.

„Célunk, hogy az alkotók, a szakma és a közönség számára egyaránt örömünnep legyen a Tánc Világnapja.” -írták a szervezők 2010-ben, és továbbra is így gondolnak erre a napra. Leginkább egy fesztiválként, ami a szakma erejéről, a minőségről és a tánc szeretetéről szól.

A 2010-es és a 2011-es nagysikerű, mindkét évben több mint 500 főt vonzó Tánc Világnapi Maratont ismét megrendezik. Az előző két év szellemiségének folytatásaként számos táncműfaj mutatkozik be egy nap alatt, egy helyszínen, mintegy ízelítőt adva ezzel a hazai táncélet jelenéből. 2010-ben a finn Tommi Kitti & Com, míg 2011-ben a norvég Elle Sofe Henriksen nevű formáció lépett színpadra. Az együttműködő hazai fellépők mellett egy külföldi vendégjáték mutatkozik be 2012-ben is.

A tervezett programról:

A meghívott külföldi vendég idén Mart Kangro, aki az Észt Intézet támogatásával mutatja be a START. Based on a true story c. előadását. Az előadás egy 10 éves sikeres darab, melyet 2011-ben a nemzetközi Tallinni POT fesztiválon, utána pedig ősszel New Yorkban mutatták be ismét. A koreográfus ezen kívül egy rövid performansszal is készül a rendezvény alkalmából, melyet az Akvárium Klub előtt mutat be. Ezzel a performansszal nyit szombat éjjel a program, majd vasárnap délelőtt ugyanezen a helyszínen szabadtéri táncoktatással folytatódik a maraton. 15.00-kor egy látványos átvonulás köti össze a két helyszínt, 16.00-tól a MERLiN Színházban folytatódik a maraton: több mint húsz előadással és performansszal. Erre a napra a színház udvara kizöldül és piknik hangulat fogadja az érkezőket.

mart_kangro__1

Mart Kangro (forrás: Merlin Színház)

Tervezett fellépők és közreműködők:

„A lovakat lelövik, ugye?” c. előadás művészei (Vígszínház), Andaxínház, Argentin Tangó Táncszínház, Balogh Katesz Roma Dance Group, Batarita Társulat, Duda Éva Társulat, Egyed Bea-Újvári Milán, Gangaray Dance Company, Gera Anita , Gergye Krisztián Társulata, Grecsó Zoltán, Inversedance - Fodor Zoltán Társulat, Juhász Kata, Közép-Európa Táncszínház, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Mart Kangro, Martenica Néptánccsoport, Miskolc Nemzeti Színház Tánctagozat, Oktogon Tánc Centrum, Pataky Klári Társulat, PR-Evolution Dance Company, Sivasakti Kalánanda Táncszínház – Somi Panni Társulata, Tabán Néptáncegyüttes, Tünet Együttes, Willany Leó Improvizációs Műhely, Zadam Társulat, Zéró Balett, Ifj. Zsuráfszky Zoltán … és még sokan mások

ket_domolky_daniel_ugralos_csoport_nyom_001Közép-Európa Táncszínház (fotó: Dömölky Dániel)

III. Tánc Világnapi Maraton

a MERLiN Színház, a Közép-Európa Táncszínház és a Duda Éva Társulat szervezésében

Időpont: 2012. április 29. 00.00-24.00

Helyszínek: Akvárium Klub, Erzsébet tér 14., Budapest, 1051

MERLiN Színház, Gerlóczy utca 4. Budapest, 1052

Belépő: 29Ft (Mely a MERLiN Színházas helyszínekre vonatkozik, a programok az Akvárium Klubnál ingyenesek.)

További támogatói jegyek: 290Ft, 2900Ft, 29.000Ft, 290.000Ft, 2.900.000Ft

Támogatók:

MERLiN Színház, Közép-Európa Táncszínház, Duda Éva Társulat, Észt Intézet, Észt Kulturális Minisztérium, Akvárium Klub

süti beállítások módosítása