"Hol hittel, hol kényszeresen" - Szabó Réka mesélt

A napokban volt a Tünet Együttes Voks című előadásának bemutatója a Trafó Kortárs Művészetek Házában, amelyet ismét a társulat művészeti vezetője, Szabó Réka rendez. A premier egyúttal jubileumi is, mert a Tünet Együttes 2012-ben ünnepli 10. születésnapját. Ennek kapcsán kérdezte Rékát az est.hu.

Az est.hu cikkéből:

Rosszul érzem magam Magyarországon, miközben minden ide köt. Nem szeretnék elmenni. Amikor kézen állok, minden pillanatban ébernek kell lennem, hol az ujjaim begyét, hol a tenyerem tövét kell a talajba mélyesztenem – a legkisebb kilengésre azonnal reagálnom kell, különben ha egy ponton túl dőlök, onnan már nem tudom visszabillenteni az egyensúlyomat. Ez a pont érdekel a társadalmi folyamatokban. A második világháborúba sodródás folyamatát vettük példaként. Olyan helyzetbe hozzuk a nézőt, melyben szavaznia kell minden pillanatban, hogy mivel szeretné tölteni az idejét. Mit akar, illetve mit nem akar látni/hallani. Nekem ez a dilemma ma napi szintű probléma” – fogalmazott Szabó Réka.

szaboreka

A premierjük kapcsán elmondta: “Korai Zsolt médiaművész – akivel együttműködtünk már a Magyar Filmszemlén díjazott Árnyékfilm című kísérleti rövidfilmünkben, a Trafóban műsoron levő Nincs ott semmiben és Az élet értelme című előadásunk technikai megvalósításában is – segítségével találtuk ki azt az interaktív technológiát, amely által a néző lesz az előadás igazi rendezője. Mindenki kezébe kap egy kapcsolót – a többség dönti el, mi történjen a színpadon. Biztosan nem lesz két ugyanolyan este” – mesélte a Tünet Együttes vezetője.

Az elmúlt tíz év összegzéseként arról számolt be, létrehoztak húsz produkciót, tizenhárom országban megfordultak, tapsoltak nekik állva hosszú perceken keresztül rangos külföldi fesztiválokon (is), és buktak olyat, amikor a Trafó közönségének fele botrányt kiáltva kisétált, és rájuk csapta az ajtót .

“Meg tudom mondani, melyik előadásunk volt jobb? Mondjam a sok bel- és külföldi díjat (szám szerint tizenhármat), vagy hogy milyen érzés, amikor rengeteg készüléssel, szervezéssel, pénz- és energiabefektetéssel megérkezel egy vidéki játszóhelyre, ahol 13-an ülnek a nézőtéren? Vagy álljanak itt a számok (a szakmai kuratórium által megítélt működési támogatásunk 2002 és 2011 között): 0,1 millió, 2 millió, 3 millió, 4 millió, 8 millió, 12 millió, 24 millió, 31 millió (zárolás után ennek csak a kétharmadát, azaz körülbelül 20,5 millió forintot kaptunk meg), 18 millió. Az utóbbi évben a Tünet Stúdió éves körülbelül 6 milliós fenntartása is ránk hárul. Mit jelent végigmenni ezen? Föl és le? Nagyon sokat dolgoztunk, hol hittel, hol kényszeresen, a semmiből jöttünk, igazi csapat lettünk, erőnk volt, azután elmúlt, azután lett másfajta, változunk. És jelen pillanatban a teljes bizonytalanságban létezünk” – nyilatkozta Szabó Réka.

süti beállítások módosítása