Munkához látnak Kiss Csabáék Miskolcon

Megváltozik a Miskolci Nemzeti Színház szervezeti formája és az intézmény vezetésében is változás történik június 1-től. Az új csapat, Kiss Csabával az élén, már elkezdte a felkészülést az új évadra. Az új vezető által sokat emlegetett nyitott színház első lépéseként a sajtó képviselőinek mutatta meg, a színpadi jelenlét előtt milyen elengedhetetlen folyamatok vannak. Lapszemle.

A minap.hu cikkéből / Szerző: Kiss Judit:

A munkafolyamat egyik kezdeti fázisának, a díszlet- és jelmeztervezésnek az eredményeit mutatták meg kedden délelőtt. Mint azt Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. vezetője kiemelte, szeretnék a tervezőket is előtérbe helyezni, hogy a közönség megismerje azt a fontos és kreatív munkát, ami a színpadon ugyan nem látható, ám meghatározóan fontos szerepet tölt be az előadások elkészültében.

– 16 bemutatót tervezünk a következő évadban. Ezen kívül lesznek felolvasó színházak, beavató produkciók is, ám mindez a nyár elejére áll össze. Jelenleg azonban három előadás előkészületei kezdődtek meg – emelte ki Kiss Csaba, hozzátéve, hogy Szőcs Artúr rendező csapatával meglepetéssel készül a miskolciaknak a következő évad végén.

szinhaz-evadterv-120410ml_23

A fiatal rendező, színész Szabó Máté az új vezető csapatának egyik tagja debütál elsőként a városba érkező rendezők közül. Az Én és a kisöcsém című zenés játékot dolgozza a miskolci deszkákra. Kezdetben – június 22-ei bemutatóval – a Nyári színházban, majd később a Kamaraszínházban láthatja a közönség. A rendező kiemelte játékosan kezeli a darabot, igyekszik a rajzfilm hatását életre hozni a színpadon. “A darab elrugaszkodik a valóságtól, ezt az ugrást tettük meg mi is, ezt láthatja, érezheti majd a közönség is. Többek között Harsányi Attila, Bősze György, Jancsó Dóra, Szibrik Bernadett, Molnár Gusztáv kapott szerepet az előadásban” – mondta Szabó Máté. A díszlettervező Cziegler Balázs kiemelte, ökodíszletnek nevezik a tervező csapattal a színpadi képet, hiszen papírszerű kiképzéssel hozzák létre majd a miliőt.

Az első évad szerzője Háy János lesz. Az évad szerzője több alkalommal is Miskolcra látogat majd, hogy többek között zenéről, irodalomról, életről beszélgessen városunk lakóival. Az író első sikert hozó alkotásával ,a Gézagyerek elnevezésű istendrámával is megismerkedhet közönség, ezt majd Rusznyák Gábor rendezi, ígérete szerint, egyszerre gondolkodtat és szórakoztat.

A miskolci nemzeti jól ismert színésznője, Seres Ildikó pedig egy gyermekdarabot jegyez, amit szeptember második felében mutatnak be. Az Óz, a nagy varázsló ismert történetének zenéje újdonság lesz, jelmezei kivételesek. Juhász Katalin jelmeztervező mutatta meg a vezetésnek a szereplőkre álmodott ruhakompozíciókat.

süti beállítások módosítása