Bereményiék állandó színészeket szerződtetnek

Látvány Rádióstúdióval bővült a budapesti Thália Színház, amelyet éppen 100 napja vezet Bereményi Géza ügyvezető és Kálomista Gábor menedzser- igazgató. A Népszabadság azt tudakolta az erről szóló sajtótájékoztató után, hogy valóban társulatot szerződtet-e Bereményi.

A Népszabadság cikkéből:

A rádió stúdiót a költészet napi Versmaratonon avatják fel élesben: április 11-én kilencvenhat költő olvas fel a műveiből. Ezt az amúgy hangszigetelt üvegtáblákon keresztül az utcáról is követni lehet majd, hiszen a bent zajló műsorok kihangosíthatóak lesznek.

Az új hely alapterülete mindösszesen 14 négyzetméter, a technikai helyiség fele ekkora. Alkalmas színházi program felvételére és beszélgetésekre is. Az elkészült felvételeket nemcsak a Magyar Rádió játssza, megőrzik őket a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban, a MaNDA-ban. A stúdióhoz távvezérelhető webkamerarendszer csatlakozik, így a felvételek, a közvetítések interneten is követhetők. Kábel nélküli összeköttetést alakítottak ki az MTVA rádiós telephelyével, sőt a kapcsolat a Thália és a Mikroszkóp színpadain zajló események közvetítését is lehetővé teszi.

atadas

Mint Kálomista Gábor a Népszabadságnak elmondta, a helyiség átalakítása a színháznak körülbelül 20 millió forintjába került. Az MTVA szóvivőjétől, Cserháti Ágnestől pedig azt tudták meg: az MTVA munkatársai - az építészet, a gépészet, az akusztika, az erősáram és a stúdiótechnika területéről - külön díjazás nélkül dolgoztak a stúdió kialakításakor. A rádióban nem használt, de korszerű technikai berendezéseket is a cég adta, így az egész nem járt hatalmas költséggel, nagyjából 6-7 millió forintba került. A stúdiót közösen működteti az MTVA és a Thália.

A tájékoztató után Bereményi Gézát arról kérdezte a lap, valóban társulatot szerződtet-e. Az igazgató inkább úgy mondaná: laza szállal magukhoz kötnek körülbelül húsz színészt, a színház befogadó jellege miatt ugyanis nem szerződtethetnek hagyományos társulatot. Minderre azért van szükség, mert bizonyos jól futó saját darabjaikat csak havi egyszer-kétszer játszhatják, a színészek kikérését ugyanis gyakran lehetetlen az anyaszínházukkal egyeztetni. Így azt találták ki, hogy új "tagjaik" havi fizetésért dolgoznak majd a Tháliában. De a pénzt nem a színpadi feladataikért kapják, hanem a rádióstúdióban "dolgozzák le" a gázsit. Ha színpadra lépnek, azért külön honor jár, de így nem kell másik társulathoz alkalmazkodnia a Tháliának. Mivel - mint mondta - még nyakig benne van a szerződési tárgyalásokban, neveket egyelőre nem sorolt.

Forrás: Népszabadság

süti beállítások módosítása