Utazás a Karinthy körül - Rádiós szerkesztő-műsorvezető a vendég

Lassan a vége felé közeledik a Városmajori Garden Étterem Színház Utazás Karinthy körül című teadélután-sorozata, így már csak két alkalma van csatlakozni azoknak, akik még nem jártak a művészetekkel fűszerezett irodalmi beszélgetéseken.

A Kossuth Kiadó és a Szabad Tér Színház közös rendezvényének április 15-i, vasárnap 17 órától kezdődő Karinthy-teadélutánjának témája Karinthy Frigyes és Budapest - a város, lakás, közlekedés, vásárlás, a pesti ember.
Helyszín: Garden cafe & lounge
1022 Budapest, Szamos utca 2/B (a Városmajori Szabadtéri Színpad bejáratánál)
Időpont: 2012. április 15. (vasárnap) 17 óra

Szerkesztő-műsorvezető: Fráter Zoltán
Vendég: Sediánszky János Prima Primissima Díjas rádiós szerkesztő-műsorvezető
Közreműködik: Fesztbaum Béla
Zenél: Sárik Péter zongorán

sedianszky_janosSediánszky János

Sediánszky Jánosról

Az 1931-es születésű rádiós újságíró 1949-ben érettségizett a mai Petőfi Gimnáziumban, osztályfőnöke Öveges József fizikus volt. Osztálytársa volt Czigány György, későbbi rádiós és televíziós szerkesztő, műsorvezető.

A gimnáziumi évek alatt kezdett franciául tanulni. A kötődés a francia nyelvhez és kultúrához egész életében végigkísérte. A vasfüggöny fennállásának is korában sokszor járt Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában. 2006-ban jelent meg Francia nyár - francia szerelem című könyve Franciaországról, a franciák hétköznapjairól, ünnepeiről, melyekről Sediánszky mint örök átutazó szerezhetett tapasztalatokat.

"Tanított, például is szolgált, a mondanivaló pontos, világos, érzékletes és választékos megfogalmazására, vagyis: az igazság kimondására. A magyar és az egyetemes kultúra felfedezésére, közvetítésére, nem kiváltságosoknak, valamiféle 'szellemi elitnek', hanem mindannyiunk hasznára, örömére" - mondta a francia nyelvről az Új Horizont kulturális folyóiratban.

Irodalmi érdeklődése 1957-től a Magyar Rádióban teljesedett ki, ahol zenei, kulturális műsorokban, mint szerkesztő–műsorvezető tevékenykedett. "A világjáró, egyetemes gondolkodást kívántam a legnemesebb értékek szolgálatába állítani: úgy mint a költészet, képzőművészet, zene, színház és a hétköznapi ember életében ezek megjelenése" - mondta az epresso.hu-nak adott interjúban

1983-ig a Magyar Rádió Külügyi osztályának lektora, osztályvezető helyettese, majd az Irodalmi Főosztály főmunkatársa volt.  1983-ban került a Magyar Televízióhoz, ahol az irodalmi osztályt vezette. Volt olyan időszak, amikor főműsor időben 35 állandó műsora volt. Pályafutása során interjút készített többek között Alberto Moraviával, Simone de Beauvoirral, Friedrich Dürrenmatt-tal.

Az 1969-ben indult Jó reggelt vasárnap! című műsora új színfoltot jelentett a Magyar Rádióban. A havonta egyszer jelentkező adás vidám szórakoztatást kínált. Sediánszky műsorának nemcsak szerkesztője, de vezetője, riportere is volt. A magazinoktól eltérően több, állandóan vissza-visszatérő rovatával zárt, logikusan felépített mozaikszerkezet felett féltőn bábáskodott. Népszerű műsora volt még az Irodalmi Kávéház és A múzsák kertjében.

1978-ban jelent meg addigi interjúit, útirajzait összefoglaló kötete, a Jó reggelt, Európa! Jóval később, 1997-ben látott napvilágot a folytatás, Emlék és varázslat címmel. Európai utazásainak tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal a 2004-ben kiadott Egy élet tájain című önéletrajzi munkájában. "Hatalmas műveltsége könnyed stílussal párosul, úti beszámolói friss ecsetvonásokkal felépített kis karcolatok sorával vezeti végig az olvasót Kairó varázslatos utcáin, a bordeaux-i borvidék szőlőhegyein, a bécsi erdőn át Colmarig, a karácsonyfa szülővárosáig" - áll a könyv ajánlójában.

Jelenleg a Budavári Önkormányzat kultúráért felelős alpolgármestere. A rádiózással nem hagyott fel: a Magyar Katolikus Rádióban Törzsasztal címmel vezeti kulturális témájú műsorát. A beszélgetéseket irodalmi és zenei betétekkel gazdagítja, színészek és előadóművészek közreműködésével teszi bensőségessé és élményszerűvé.

Saját bevallása szerint élete legmegrendítőbb élménye és legnagyobb kitüntetése volt, amikor meghívták a Vakok Országos Intézetébe, ahol vendéglátói azt mondták neki, hogy olyan élvezettel hallgatják, hogy szinte "látják" a műsorait. "Ez a hivatás lényege" - mondta a Nap-keltének adott interjúban.

Feleségével, aki szintén a Magyar Rádiónál dolgozott, 40 éve él együtt. Lánya szintén szakmabeli, dramaturg a rádiónál.

Sediánszky János Ezüst Tollas újságíró, a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének kitüntetettje. Megkapta a Pethő Sándor-díjat, amelyet olyan újságírónak adományoznak, aki tehetsége, szakmai teljesítménye mellett erkölcsi szilárdságával és bátorságával is kitűnik.

süti beállítások módosítása