1,5 milliós támogatást kapnak a vajdasági magyar színházak

Másfél millió dinár támogatást kapnak tájoláshoz a vajdasági hivatalos magyar színházak a Magyar Nemzeti Tanácstól (MNT) egy szerződés értelmében, amelyet csütörtökön írt alá Újvidéken a nemzeti kisebbségi önkormányzat szerepét betöltő szervezet elnöke és négy társulatvezető.

Az MNT az Újvidéki Színházat, a Szabadkai Népszínházat, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat és a Zentai Magyar Kamaraszínházat kiemelt intézményként tartja számon. Előadásaik utaztatását másodízben támogatja - jelentette a Vajdaság Ma hírportál. 
Korhecz Tamás, az MNT elnöke a megállapodás után elmondta, hogy a program célja egyrészt a kiemelt intézményekről való gondoskodás, hogy minél több bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak számukra, másrészt az, hogy minél több olyan magyar emberhez jusson el ez a kulturális tartalom, érték, akinek egyébként nem lenne lehetősége profi színházi produkciókat megtekinteni. 
Az érintett színházak egyenként mintegy 400 ezer dinárt kapnak az MNT-től. A társulatvezetők is egyetértettek abban, hogy a tájolás fontos, nemcsak aszínházak, hanem a közönség és a vajdasági magyar közösség szempontjából is. 
Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója elmondta, már érkeznek a felkérések azokról a településekről, ahol tavaly felléptek. Ezúttal a Jóccakát mama és a Simon hét napja című darabbal tájolnak. 
A Kosztolányi Dezső színház a Béres Márta - One girl show című produkciót utaztatja, s 12 helyszínen tervezi bemutatni. Urbán András igazgató szerint ez a darab kiválóan működik a térség bármely településén, hiszen egy vajdasági lány mindennapjait mutatja be. 
Az Újvidéki Színház társulatától az Alabama song című darabot láthatja majd a vidéki közönség – közölte László Sándor igazgató. Szerinte a tájolási program erősíti a négy színház kapcsolatát is, mivel szoros együttműködésre sarkallja őket. 
Mezei Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője a támogatási program legfontosabb részének a folytonosságot nevezte. A társulat egyik utazó előadása a Hyppolit a lakáj lesz. 
A tájolási program keretében a színházak több mint 20, többségében magyar lakta vajdasági településen 23 előadást játszanak.

süti beállítások módosítása