Bukarestben vendégszerepel a debreceni Csokonai Színház

Bukarestben vendégszerepel áprilisban a debreceni Csokonai Színház, amely a Vidnyánszky Attila rendezte Mesés férfiak szárnyakkal című előadást mutatja be a román közönségnek.

A bukaresti vendégjáték két előadást tartalmaz, amelyeket április 25-én és 26-án láthat a közönség a Bukaresti Nemzeti Színházban.
Adriana Popescu, a Bukaresti Nemzeti Színház sajtókapcsolatokért és kulturális stratégiákért felelős igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a vendégjáték része a két intézmény közötti együttműködésnek, amelyet azt követően hoztak tető alá, hogy a bukaresti színház képviselői részt vettek tavaly a Deszka Fesztiválon, ahol megtetszett nekik a Vidnyánszky rendezte előadás.

Az együttműködés keretében a debreceni színház tette meg az első lépést, hiszen sikerült támogatást szerezniük a bukaresti vendégszereplésre - magyarázta az igazgató. Rámutatott: az együttműködés a kölcsönösség jegyében zajlik, így az év vége felé a Bukaresti Nemzeti Színház is elutazik Debrecenbe, ahol várhatóan Ion Luca Caragiale, az egyik legismertebb és legnépszerűbb román drámaíró darabját mutatják be. Még nem döntötték el, hogy melyik darabot láthatja a debreceni közönség - tette hozzá Popescu, aki emlékeztetett, hogy a bukaresti színház az idén több Caragiale-művet is műsorra tűzött. Romániában ugyanis Caragiale-évnek nyilvánították az ideit abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt halt meg az író. 
A Bukaresti Nemzeti Színház nemcsak a Csokonai Színházzal ápol együttműködési viszonyt, hanem a budapesti Radnóti Színházzal is, amely tavaly májusban mutatta be Bukarestben az Apacsok című színdarabot. 
Ennek az együttműködésnek a jegyében a bukarestiek május 30-án viszik színre a Radnóti Színházban Eugene Ionesco A lecke című darabját, május 31-én pedig Mihai Eminescu román költő verseiből összeállított előadást nézhet meg a budapesti közönség. Ez utóbbi előadáson fellép többek között Ion Caramitru, a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatója is - mondta Adriana Popescu.

süti beállítások módosítása