NKA: ideiglenes kollégium a kulturális-turisztikai fesztiválok támogatására

A gasztronómiai, turisztikai és kulturális vonatkozásokkal egyaránt bíró fesztiválok támogatására új ideiglenes kollégiumot hozott létre a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), együttműködésben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM); a 300 millió forintos keretre május elejétől lehet pályázni.

nka

A turisztika az egész gazdaság területét lefedi, de különösen erősen összefonódik a kultúrával - mutatott rá az NKA keddi budapesti sajtóreggelijén az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke. Bánki Erik elmondása szerint ezért Kulturális turisztikai fesztiválok ideiglenes kollégiuma néven évi 300 millió forintos pályázati kerettel új ideiglenes kuratórium állt fel az NKA-n belül, egyelőre három éves, amennyiben pedig működése sikeresnek bizonyul, akár hosszabb időtartamra.
L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának, valamint az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke emlékeztetett: tisztán kulturális fesztiválok támogatására az NKA Kulturális fesztiválok kollégiuma idén 460 millió forintra írt ki pályázatot, a jelentkezések nagy száma miatt azonban a keretet 560 millióra emelték.
A kulturális vonatkozásokkal is bíró gasztronómiai-turisztikai fesztiválok támogatására április 10-én alapított ideiglenes kollégium költségvetéséhez az NKA évi 200 millió, míg az NFM Turisztikai célelőirányzata 100 millió forinttal járul hozzá. Egy pályázó legfeljebb 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat; pályázni a 2012. április 1. és 2013. március 31. között megvalósult, illetve megvalósuló programokkal lehet - közölte L. Simon László.
A Kulturális turisztikai fesztiválok ideiglenes kollégiumának elnöke Bodrogai László, a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője lett, a testületben rajta kívül Földi Enikő, az NFM fejlesztéspolitikai koordinációért felelős helyettes államtitkára; Révész Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri kabinetjének főtanácsadója; Fábián Eszter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságszabályozásért felelős államtitkárságának szakmai tanácsadója; Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, valamint Kálomista Gábor producer, a Megafilm Kft. ügyvezető igazgatója, a Thália Színház menedzserigazgatója kapott helyet.
L. Simon László jelezte: a fesztiválok 2013-tól az idei, összesen 860 millió forintos keretnél is több forrásra számíthatnak, a következő három esztendőben ugyanis az NKA miniszteri keretéből további 400 millió forint jut majd a kulturális fesztiválok támogatására.
Várhatóan ősszel sor kerül az örökségvédelmi, illetve a turisztikai törvény felülvizsgálatára, ekkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan lehet az idegenforgalmi adóból a sok látogatót vonzó műemlékek felújítására is forrásokat biztosítani - vetette fel az NKA elnöke.

süti beállítások módosítása