Eggerth Mártát köszöntötték - 100 éves "az operett Callasa"

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul telefonon köszöntötte Eggerth Mártát, a New Yorkban élő magyar származású világhírű koloratúrszopránt abból az alkalomból, hogy a jó egészségnek örvendő és még mindig éneklő művésznő kedden (április 17.) ünnepelte 100. születésnapját.

„Én mindig arra törekedtem, hogy egyre tökéletesebb legyek, ezért vagyok még mindig itt... Ha az összes tervemet meg akarom valósítani, 300 éves koromig kell élnem”.

eggerth

A főkonzulátus ünnepi emléklapot küldött a nemzetközileg elismert magyar származású művésznek - közölte a külképviselet. A közlemény emlékeztet arra, hogy Eggerth Márta alig 11 éves volt, amikor 1923-ban először fellépett a Pesti Vigadóban. A magyar filmművészetben azzal tett szert hírnévre, hogy Jávor Pál oldalán 1929-ben, az első magyar hangosfilmben, a „Csak egy kislány van a világon”-ban játszott főszerepet. 1936-ban összeházasodott a kor ünnepelt operaénekes sztárjával, a lengyel Jan Kiepurával, akivel a 30-as évek végén az Egyesült Államokba vándorolt ki. Eggerth a New York-i Broadway musicaljeinek egyik nagy sztárja lett, 2000 alkalommal játszotta például a Víg özvegy főszerepét a Majestic Theatre-ben. Még 2006-ban, 94 évesen is nagy sikerű koncertet adott a New York-i Scandinavia House-ban. 

Eggerth Márta elmondta a főkonzulnak, hogy 100. születésnapján is előre tekint, mindenesetre a jelen sokkal jobban érdekli, mint a múlt. Születésnapi jókívánói egymás után hívják telefonon, jól esik neki, hogy ennyire sokan tartják meg őt emlékezetükben. 

marta „Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusa őszinte jókívánságait és elismerését fejezi ki 100. születésnapján Eggerth Mártának, a világhírű koloratúrszoprán énekesnek, aki anyanyelvét, magyarságát mindvégig szeretve és tudatosan megőrizte annak ellenére, hogy hosszú évtizedek óta távol él szülőhazájától” - hangzik a főkonzul által aláírt ünnepi oklevél.
"Az én életem unalmas volt. Nem jártam bulikra, nem ittam. Mindig gondolnom kellett a hangomra" - idézte az énekesnő álnaivnak nevezett szavait a The Washington Post című lap, amely nagy cikkben méltatta Eggerth Mártát a születésnap alkalmából. A lap szerint Eggerth még ma, százévesen is féltve őrzi hangját, és örül annak, hogy mind a mai napig érintetlenül megmaradtak a képességei. 

Eggerth_Kiepura Mint mondta, az emberek gyakran kérdezik tőle, milyen érzés 100 évesnek lenni, de ő nem tud válaszolni, mert úgymond nincs összehasonlítási alapja. "Kérdezzenek meg, ha majd 200 éves leszek, akkor majd el tudom mondani, milyen volt 100 évesnek lenni" - mondta az amerikai lapban az operett Callasának is nevezett világsztár.

süti beállítások módosítása