Viharos Shakespeare Fesztivál várható Gyulán

2012. június 29-től augusztus 12-ig tart a Gyulai Várszínház nyári évada, amely az utóbbi évekhez hasonlóan gazdag programmal várja a tartalmas szórakozást kereső nézőket. Az évad kiemelkedő eseménysorozata a július 5. és 15. közötti Shakespeare Fesztivál lesz, mely idén már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Várszínházban. A fesztivál ezúttal Shakespeare: A vihar című drámája köré épül, melyet több társulat is bemutat majd.

49. évad a Gyulai Várszínházban

Közép Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárában 1964 óta működik nyaranként a Gyulai Várszínház. A július elejétől augusztus közepéig tartó évadban esténként a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai, az opera, az operett, a balett, a bábszínház, a komolyzene, a jazz, a blues, a népzene, a világzene és a néptánc műfajainak legjobb előadóival és előadásaival várják a látogatókat. Az utóbbi években a neves hazai művészek mellett külföldi sztárok is fellépnek a Várszínház programjaiban. A vár mellett a pazar látványt nyújtó tószínpadon és a város különböző pontjain felállított színpadokon is tartanak bemutatókat, igazi fesztivált varázsolva az Alföld gyöngyszemének tartott Gyulára, amely 2008-ban elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet.

A 49. évad immár hagyományosan a háromnapos Körös-völgyi sokadalommal nyílik június 29-én. 2012-ben négy új színházi premierre kerül sor a Gyulai Várszínházban. Az első a Füves könyvek - Hamvas Béla, Márai Sándor, Weöres Sándor szövegeiből, Helyey László előadásában, Binder Károly zenéjével.  A második új bemutató a VIII. Shakespeare Fesztivál keretében: Shakespeare: A vihar című darabja a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal közös produkcióban valósul meg.

Az 50 éves jubileumra való felkészülés jegyében két olyan bemutató lesz, amelyek korábbi sikereket idéznek. Székely János: Mórok és Goldoni: Chioggiai csetepaté című darabja lesz látható szintén új előadásban.

gyulai_varfotó forrása: gyulainfo.hu

Júliusban a következő programok várják a zenekedvelőket: Erkel Ferenc ismeretlen művei, Mozart: Varázsfuvolája gyerekeknek, Népzenei és Világzenei Fesztivál a táncház mozgalom köszöntésére Halmos Béla és Sebő Ferenc, a Muzsikás együttes, Agócs Gergely, és Szirtes Edina Mókus részvételével. Jön a tokiói taiko dobzenekar a GOCOO, amerikai sztárvendégek és magyar művészek lépnek fel a XXI. Gyulai Vár Jazz Fesztivál és a VII. Vár Blues Fesztivál színpadán.

Számos színházi vendégjáték várja a várszínházi nézőket, közöttük két magyar siker: az Üvegcipő és az Abigél.

A Várszínház programjában. Phil Minton egy alkalmi gyulai kórussal bemutatja, hogy három nap alatt mit lehet elérni az emberi hanggal. A koncert címe: Hangok-zenék-mosolyok. Az alkalmi kórusba a Gyulai Várszínháznál bárki jelentkezhet!

 Az idei évad egy musicallel zárul augusztus 10-11-én a tószínpadon. A tavaly meghirdetett Madách musicalpályázat győztese, a Csoportterápia lesz hallható.

VIII. SHAKESPEARE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 5-15.

A július 5. és 15. között sorra kerülő programsorozat most - rendhagyóan - egy Shakespeare mű: A vihar köré szerveződik. A Gyulai Várszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közös bemutatója nyitja a VIII. Shakespeare Fesztivált Gyulán. Ezt követően világsztárok is érkeznek ugyanezzel a művel: Silviu Purcarete bemutatóval jön (Craiovai Nemzeti Színház), a neves dél-koreai rendező, Oh Tae Suh pedig a Mokwha Repertory Company tavalyi edinburghi sikerelőadásával. Nagy-Britanniából érkezik Mick Jasper és Iain Amstrong, akik Geoff Bullen rendezésében adják elő a darabot.

A_vihar_-_Mokwha_Repertory_Company_Del-Korea2_A vihar (Mokwha Repertory Company)

A kortárs táncot a Közép-Európa Táncszínház képviseli A vihar című produkcióval. Vukán György Kossuth-díjas zongoraművész Vihar című jazz-koncertje, valamint megzenésített Shakespeare-szonettek is kapcsolódnak a központi témához.

A kísérő programok a tíznapos fesztiválon szellemi és kulináris élvezetet kínálnak Shakespeare műveihez kapcsolódva. Végleges program júniusban várható.

 

További információ:

www.shakespearefesztival.hu 

www.gyulaivarszinhaz.hu

süti beállítások módosítása