Jön a cirkusz világnapja - Útnak indul a Cirkuszmisszió

Zsonglőrök, bűvészek, bohócok hívják közös játékra az érdeklődőket szombaton a cirkusz világnapján a Fővárosi Nagycirkusz előtti színpadon, a benti előadásokra féláron vásárolhatók jegyek a helyszínen.

"...Nekem a cirkuszművészet a legmagasabb az összes művészetek között." Honoré De Balzac

 

A világnapról:

 

A cirkusz gyökerei számos kultúrából erednek, de a cirkusz, mai értelmében jórészt európai találmány. Az első cirkuszi előadásra Londonban került sor 1768-ban, ahol lovak és akrobaták léptek fel egy homokkal felszórt manézsban, vakmerő mutatványokkal és bohóc tréfákkal szórakoztatva a közönséget.

Ma évente emberek milliói élvezik a cirkuszt, amely szórakozási lehetőséget nyújt a családoknak és egyben magas színvonalú művészi alkotásokat mutat be.

A cirkusz egy határok nélküli művészeti forma, amelynek egyetemes művészeti nyelve mindenki számára érthető. Egyszerre hagyományos és modern, miközben folyamatosan megújul.

A cirkuszművészet előtti tisztelgés kezdeményezője, a Világ Cirkusz Szövetség elnöke, Stéphanie, monacoi hercegnő, aki köztudottan rajong a cirkusz misztikus világáért, ő maga rendszeresen látogatja mind az európai, mind a tengerentúli társulatok előadásait. Hazájában fogadja vendégül évről-évre a világ legnevesebb cirkuszművészeit, akrobatákat, bohócokat, zsonglőröket, akik a világ legnívósabb cirkuszi fesztiválján, a Monte Carló-i Cirkuszi Fesztiválon mérik össze tehetségüket.

A Cirkusz Világnapjának célja, hogy a közönség még jobban megismerje és megszeresse a cirkuszművészetet, valamint bepillanthasson annak titokzatos, zárt világába, ahol a sikert kemény munka és rengeteg gyakorlás előzi meg.

Idén április 21-én, szombaton világszerte több mint harminc ország cirkuszi társulatai, köztük hazánk legnagyobb és legszínvonalasabb utazó cirkusza, a Debrecenben állomásozó Magyar Nemzeti Cirkusz is csatlakozik a kezdeményezéshez.

Ez alkalomból a Magyar Nemzeti Cirkusz mindenki számára ingyenesen megtekinthető nyílt napot tart.

„Szeretnénk, ha a publikum saját szemével győződne meg róla, hogy mennyi munka és felkészülés előzi meg az előadásokat, valamint, hogy cirkuszunk a kulisszák mögötti körülmények tekintetében is méltó egyedülálló rangjára. Reméljük, hogy a hajdú-bihari közönség partner lesz abban, hogy emlékezetessé tegyük a Cirkusz Világnapját.” – jegyezte meg Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz Jászai Mari-díjas igazgatója.

 

cirkusz

 

A programokról:

 

A cirkusz épülete előtt felállított szabadtéri színpadon a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékeinek előadásával indul a műsor, majd fellépnek a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia ifjú artistái, a tatai Talentum Iskola diákjai, és lesz alternatív cirkuszi produkció is. A közönség megismerkedhet híres európai cirkuszdinasztiák tagjaival, így a hetvenéves családi tradíciót folytató zenebohócokkal, a Rastelli fivérekkel és az olasz Saabel családdal. - közölte az intézmény az MTI-vel. 


A Corodini Országos Bűvészegyesület bűvészeitől különféle trükköket leshetnek el a nézők, a Magyar Zsonglőregyesület tagjai bemutatójuk után pedig zsonglőrködni tanítják a gyerekeket. A Reflexshop munkatársai jojózást oktatnak, a gyerekek pedig lerajzolhatják kedves cirkuszi élményüket és fizimiskájuk átalakításával pillanatok alatt maguk is bohóccá válhatnak. A cirkuszrajongók a kivetítőn és a Cirkusz a javából című előadások előtt megtekinthetik a különleges kamerával forgatott videofilmet, amely testközelből mutatja be a cirkuszművészetet. 


A Cirkusz Világszövetség kezdeményezésére 2008 óta minden év áprilisában, a harmadik szombaton tartják a cirkusz világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a közönség és a kultúrpolitika képviselőinek figyelmét a cirkuszművészet értékeire. 
A világnapon indul útjára a Cirkuszmisszió, a hazai cirkuszművészek ismeretterjesztő és cirkuszt népszerűsítő kampánya. A Magyar Cirkuszművészeti Tanács által életre hívott mozgalom célja, hogy minden generációval megszerettesse a cirkuszt, és felhívja a figyelmet annak sokféleségére. 


A cirkusz világnapján a Fővárosi Nagycirkusz előadásaira féláron vásárolhatók jegyek a helyszínen.

 

süti beállítások módosítása