50 éves a Bóbita Bábszínház

Éppen fél évszázada, hogy Kós Lajos vezetésével a magyar kultúra színpadára lépett egy pécsi bábegyüttes, amely a televízió „ Ki-mit-tud?” című műsorának köszönhetően rövid idő alatt országosan ismertté vált felnőtteknek szóló, zenés bábparódiáival. A későbbiekben is a zenén és a látványon alapuló, különböző bábtechnikákat mívesen használó és ötvöző formanyelv jellemezte a Bóbitát, a gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadásokban egyaránt.

2012. április 21-28. között ünneplik a bábosok a Bóbita alapításának 50. évfordulóját. (Egy másik jelentős évforduló is ünneplendő ebben az évben: 30 éve vált bábegyüttesből hivatásos bábszínházzá a Bóbita.)

A kis Bóbita tehát felnőtt, s vele együtt sok-sok gyerek is a bábszínház előadásain. Nemrégiben egy csodaszép, új otthont kaptak Pécs városától, egy igazi mesepalotát a Zsolnay negyedben, ahol bábelőadásokkal, bábmúzeummal, kézműves műhellyel és Kakaóbárral várják a látogatókat.

2012. április 7-én nyílt a nagyközönség számára a Bóbita 50 évét felölelő bábkiállítás.

A Bóbita Bábszínház bábmúzeumában korszakot és stílust teremtő bábokat, „emlékező” díszletelemeket, jelmezeket tekinthetnek meg a látogatók egy időutazásként is felfogható kiállításon.

2124078_bobita-babszinhaz-pecs-bejarasforrás: bobita.hu

A bábszínház történetét egy reprezentatív, jubileumi Bóbita-könyv örökíti meg, amit szintén áprilisban ad ki a bábszínház. Várhatóan még egy, a születésnapi „Szárnyas Malac”-pályázatra beérkezett, gyerekek, illetve gyermeklelkű felnőttek által készített rajzokból, mesékből összeállított kiadvány is megjelenik.

2012. április 21-én között Kuthy Ágnes rendezésében mutatja be a társulat a Péter és a farkas című bábelőadást, amelyet már 50 évvel ezelőtt is játszott a bábegyüttes dr. Németh Antal rendezésében. Április 25-én az Aradi Bábszínház (Arad Pécs testvérvárosa) játssza vendégként H.Ch. Andersen Útitárs című meséje alapján készült bábelőadását, méghozzá 3D-ben és magyar nyelven! Április 27-én egy bábos szakmai konferencia keretén belül tart bábtörténeti előadást Marek Waszkiel, a varsói Színház- és Filmművészeti Egyetem Bábtanszékének rektora, valamint Tömöry Márta dramaturg és Szász Zsolt rendező.

Bbita_50_killts

Április 28-án 16.00 órától a Péter és a farkas című mese díszelőadását, majd ezt követően az ünnepi gálaműsort láthatja a meghívott szakmai közönség – várhatóan az egész bábos társadalom képviselteti magát ezen az eseményen.

Április 29-én 14.30-tól a „Szárnyas Malac” rajz- és meseírópályázat ünnepélyes díjkiosztója lesz a Kós Lajos teremben, azt követően pedig mi mást játszana Péter napján a bábszínház, mint a Péter és a farkas-t?

Április 27-én kezdődik az öt napig tartó Zsolnay Fesztivál, amelyben a Bóbita Bábszínház is részt vesz előadásokkal, kalandjátékkal és családi majálissal…

 

süti beállítások módosítása