Csődeljárás a Komédium Színház ellen

A Komédium Színházi és Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság április 19. napján csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be, derül ki a Fővárosi Bíróság közleményéből. A színházat a bíróság további döntéséig ideiglenes fizetési haladék illeti meg - értesült az Index. A Tüköry utcai kis teátrum műsorán jelenleg nincs semmi, ahogy a színház honlapja sem elérhető.

1988-ban három magánszemély kezdeményezésére jött létre a Komédium. Az 50 millió forint törzstőkéjű kft.-nek 76 százaléka a Dunaholding Rt.-é, 20 százaléka a Rogán Antalhoz tartozó Belváros-Lipótváros V. kerületi Önkormányzaté a tulajdonos a cégjegyzék szerint. Illetve a maradék (1,1 millió forintos rész) Tóth Sándor technikai igazgatóé, aki alapító tagja a színháznak. A Komédium igazgatója, a közgazdász végzettségű Szendrő Ágnes már vagy egy évtizede küzd a költségvetés összehozásával: új darabok színpadra állítására, és minimális felújításokra nem maradt pénz. A helyiségek használatáért az önkormányzatnak jelentős bérleti díjat fizettek. A Komédium Színházat működtető társaság veszteséges volt az elérhető adatok szerint, 2009-ben egymillió, 2010-ben 7 millió forint negatív eredményt volt kénytelen elkönyvelni.
"A színház nem az a fajta vállalkozás, amit profitorientált alapon lehet működtetni" – mondta Arató egy korábbi riportban. „Nem nevezhető nyereséges befektetésnek, viszont amíg csak lehet, addig örömet szerez a nézőknek és persze a fenntartóinak is. Ez inkább egyfajta mecenatúra. Ez abba a körbe tartozik, amit akkor csinál az ember, amikor megteheti. És mivel mi ezt megtehettük, mondjuk, azt mondom, egyre nehezebben, de megtehetjük, ezért ezt csináljuk" - fogalmazott Arató András.

komedium

Arról, hogy a megszűnés szélén áll a színház már hónapok óta lehet hallani. Legutóbb Bán János, aki a Stílusgyakorlatok című előadással kötődik a színházhoz úgy fogalmazott a Népszavának: "A Stílusgyakorlatok harmincéves, márciusi jubileumára valószínűleg már nem kerül sor, mert bizonytalanná vált a játszóhely, a Komédium Színház sorsa is".

A Komédium 2011 októberében ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Akkor Szendrő Ágnes igazgató, Pozsgai Zsolt főrendező és Tóth Sándor művészeti vezető egy nyílt levélben úgy fogalmaztak: "Sokszínű, élvezetes, problémákkal és megoldásokkal teli húsz év volt ez. 2011-re elérkeztünk oda, hogy már szerte Európában divat lett a kisméretű színház, ahol a közönség mintegy szertartásos közelségben éli át a színház varázsát. Beértünk tehát a modern elvárásokhoz – és könnyen lehet, hogy ezzel vége is a húsz éves dicsőségnek. Mindent megteszünk ma is, hogy a Komédium fejlődhessen, továbbra is otthona legyen azoknak a művészeknek, akik megszerették ezt a helyet, és akik szívesen jönnek vissza. De szívesen adunk teret új kezdeményezéseknek is – és örömmel halljuk hétvégenként a gyermekek zsivaját és kacagását. Ez a húsz éves évforduló most nem felhőtlen. Kétséges a színház további sorsa".

A Színház.hu próbált utánajárni milyen anyagi helyzetbe került a teátrum, de a színház képviselői nem kívántak erről nyilatkozni.

 

Forrás: Színház.hu, Index

süti beállítások módosítása