Eger cáfolja hogy tiltólistára tett művészeket

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az egriugyek.hu állítása szerint Eger önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Az egri önkormányzat ezt cáfolta. Úgy fogalmaztak, hogy "Eger nem a kicsinyes kultúrcenzúra, hanem a Kultúra Magyar Városa".

Az egriugyek.hu egy birtokába jutott dokumentum alapján azt írta, nemkívánatos személy Egerben Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatója, aki még 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort. Az oldal felidézi, hogy a múlt évben "egy köztudottan baloldali, országosan ismert művészt" tiltottak el egy egri fellépéstől. Információik szerint a Középkori Piactér nevű rendezvény egyik fellépőjét, Székhelyi Józsefet tették tiltólistára, ezért a rendezvényszervezőnek vissza kellett mondania a művész Villon-előadását, annak ellenére, hogy a programot már meghirdették. A honlap birtokába jutott jegyzőkönyv az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának tavaly szeptemberi üléséről készült. A dokumentum szerint akkor Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték: nehezményezik Székhelyi fellépését.

Erre reagált a szervező Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, hogy "a szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézik a jegyzőkönyvet.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen" - fogalmazott.

"Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, és egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül - állampolgári vélekedést képviselve - többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen. Egyébként a bizottsági ülésen, és bárhol, ahol ez az eset beszélgetés témájává vált, nem Székhelyi József személye, nem művészi kvalitásainak megkérdőjelezése, hanem egy, a Himnuszból viccet csináló, a jó ízlést sértő, széles körben ismertté vált megnyilvánulása volt a középpontban" - közölte a stop.hu alapján az egri önkormányzat véleményét a hírportál.

"Eger nem a kicsinyes kultúrcenzúra, hanem a Kultúra Magyar Városa", ezt a címet Hiller István akkori szakminisztertől vette át Habis László polgármester 2010-ben - közölte az egri városháza.

Az egriugyek.hu információi szerint nem csupán Székhelyi József az egyetlen "nemkívánatos" művész a városban. Szintén a stop.hu-t idézik, amely szerint Nádasy Erikát, a Gárdonyi Géza Színház volt színészét, (aki jelenleg szobaszínházat működtet) szintén"letiltották". A művésznő azt követően hagyta el az egri teátrumot, hogy a új direktor állt a színház élére: Blaskó Balázs.

Az egriugyek.hu közlése szerint az LMP egri csoportja nyilatkozatban foglalt állást a kultúra és minden politikai hovatartozás vagy egyéb körülmény miatt listára helyezett, vagy hátrányosan megkülönböztetett művész mellett. A párt arra kéri a várost vezető Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta szövetséget, hogy egyértelműen határolódjon el az Eger kulturális életét beárnyékoló és a művészeti élettel össze nem egyeztethető politikai állásfoglalásoktól és hatalmi helyzetből való visszaélésektől.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása