Tesztoszteron - Magyar nyelvű ősbemutató Sepsiszentgyörgyön

Az idei évad második magyar nyelvű ősbemutatóját tartja a Tamási Áron Színház társulata. Az évad elején színre vitt Egy nyári nap című Mrożek-darab után egy másik kortárs lengyel szerző, Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című komédiája is Sepsiszentgyörgyön kerül először színpadra magyar nyelven. A rendező ezúttal is Zakariás Zalán, a darabot április 20-án és 21-én este 19 órakor tekinthetik meg.

A darab szerzője, Andrzej Saramonowicz újságíró, drámaíró, forgatókönyvíró, színész, rendező és producer. 1965-ben született, a Varsói Egyetem történelem szakára járt, majd több éven át a Lengyel Televízió munkatársaként és az ország legnépszerűbb lapjainak szerkesztő-újságírójaként és filmkritikusaként dolgozott. Az elmúlt években több kultikus, nézők millióit vonzó film (Hölgyválasz-ma, Ideális pasi a csajomnak, Hullák földön, vízen, levegőben) forgatókönyvírója és rendezője volt, Tesztoszteron című darabja a világ számos színpadát bejárta. Bulgária, Csehország, Észtország és Törökország után magyar nyelven először Sepsiszentgyörgyön látható.

Andrzej_Saramonowicz

Andrzej Saramonowicz (forrás: images.google.com)

A színhely egy vendéglő, ahová egy kudarcba fulladt esküvőről túl korán, a megbeszélt időpont előtt érkeznek a vendégek. Pontosabban csak hat férfi érkezik, öt fiatal és egy javakorabeli hatodik, aki az apjuk is lehetne. Mint kiderül, egynek-kettőnek egészen biztosan az apja, bár a fiúk különböző családokból származnak. Beszélgetnek, vitatkoznak, elfogyasztanak néhány pohár italt, s ahogy kalandokkal teli életük újabb és újabb momentumait löki felszínre a darab, egyre többet tudunk meg arról, hogy mire képesek a nők, no meg a férfiúi vérben forrongó tesztoszteron.

Zakariás Zalán a székelyhon.ro érdeklődésére elmondta, a próbák során különleges hangulatot gerjesztett, hogy egyetlen nő sem volt jelen, ám folyton a nőkről beszéltek. „Előjött a tesztoszteron, remélem ez a sajátos hangulat, a zűrös pillanataink igazsága, bekerült az előadásba is” – fogalmazott a rendező. „A meglepően színes, sokrétű szöveg nagyon jó kiindulópont volt, a szerkezete sok játékot és jellemábrázolást tesz lehetővé, így az előadás folyamán sok színészi játék, gesztus, némajáték és zene egészíti ki” – magyarázta Zakariás Zalán.

tesztoszteron

Az előadás szereplői: Erdei Gábor, Szakács László, Márton Lóránt, Derzsi Dezső, Kolcsár József, Nagy Alfréd, Diószegi Attila. Zenészként közreműködik: Ferencz Áron, Vitályos Lehel és Tinca Teddy. Az előadás színpadra állításában Zakariás Zalán rendező munkatársai voltak: Csiki Csaba (díszlettervező), György Eszter (jelmeztervező), Ferencz Áron (zenei munkatárs), Csomós Tünde Tímea (ügyelő) és Gazda Szende (súgó). A darab szövegét a lengyel eredetiből Pászt Patrícia fordította magyarra.

süti beállítások módosítása