Virágos Magyarország - Bemutató közeleg a Katonában

Április 26.-án nagyoperett debütál a Katona József Színházban, három felvonásban, Kovács Dániel rendezésében. Cikkünkben kiderül milyen történetet dolgoz fel a produkció, az előadás nyílt próbájáról olvashatnak beszámolót, és megosztjuk az előadás trailerét is.

 

A darabról

Ma este egész Magyarország Tunyándra egy kis alföldi falucskára figyel, hiszen itt ér véget a nagyszabású ünnepségsorozat, a SZÍVÜNK (Szent István Vándorünnep Nemzeti Kincseinkből). Nyulassy Viola helybéli virágkötőt egy csodálatos virágszobor megalkotására kérték fel a záróünnepség alkalmából, melyre visszatér szülőfalujába Szigeti Jácint is, Viola egykori szerelme, jelenlegi vidékfelemelési kormánybiztos. Hamarosan kiderül, hogy Tunyándon semmi sem a tervek szerint megy, ám összefogással végül sikeresen győzedelmeskedik az igazság, és minden hű szív megleli párját.A magyaros dallamok, a megható és tanulságos történet, az operett csillogó világa minden magyar keblet megdobogtat. Könnyes szemekkel, arcunkon mosollyal fogunk felkelni székeinkből a három felvonásnyi felhőtlen szórakozás után.

viragos2

Próbanapló

„Új magyar operett? Primadonna, bonviván, szubrett, táncoskomikus? Hogy kell ezt elképzelni?” Ezekkel a kérdésekkel érkeztünk a szombat délelőtti nyílt próbára, nem is kevesen - hatalmas érdeklődés övezte az évad utolsó nyílt próbáját!
Be sem fért a Kamrába ennyi kíváncsi színházlátogató; a lépcsőn, a sorok között, a földön, a nézőtér minden négyzetméterén ültünk.

„Várjatok még egy kicsit!” – kezdte Kovács Dániel rendező, de ez még nem nekünk szólt, és hamarosan hozzánk fordulva kifejtette nézeteit „eloperettesedett” világunkról, majd hozzátette: „Döntsék el maguk, hogy mennyire reflektál a darab, vagy mennyire csak a zene erejével hat…”

eszter

Részleteiben roppant aktuális, és közben hihetetlenül szórakoztató délelőttöt kaptunk a Katona József Színháztól. Kinek hahotával, kinek kuncogással telt, de mindannyiunk számára gondoskodtak a jó hangulatról. Ehhez kellett egy gördülékeny, izgalmas szöveg Vinnai András és Kovács Dániel tollából. Kellett a zene Kákonyi Árpád és Matkó Tamás gondozásában, és a láthatatlan zenész, ismét Kákonyi Árpád, aki kiváló humor- és ritmusérzékkel, vakon kísérte „rejtekhelyéről” a próbát. Klappoltak Máthé Zsolt dalszövegei és a Katona Gábor által koreografált a színpadi mozgások. Általános derültséget keltettek az olykor szokatlan rendezői instrukciók is: „De mintha puszit küldenél, Zoli: érkezzen meg a Bencéhez az a szem!”, a remek színészek (Elek Ferenc például már a puszta színre lépésével mosolyt fakasztott), de legfőképpen a váratlan malőrök, bakik (Rajkai Zoltán mint Hajmási B. Péter, zsebei sűrűjében elveszve, toll, utalvány, jegyzetfüzet után kutat, vagy épp a díszletlépcsőt bontja le véletlenszerűen)

viragos

Rajkai Zoltán, Bodnár Erika, Pálmai Anna, Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Ötvös András, Ónodi Eszter | fotó: N. L.

Aki ott volt, izgatottan várja a további két felvonást! Aki nem volt ott, de szeretné megtudni, hogy „Jól csak a mijével táncol az ember?...”, annak lehetősége nyílik rá április 25-étől a Kamrában.

„Hatalmas siker lesz, át kell majd vinni a nagyszínházba!” – jósolta egy hölgy miközben kifelé araszolgattunk. Legyen igaza!

Írta: Nagy Lotti, Szmerek Tamás

ketten

VIRÁGOS MAGYARORSZÁG

Nagyoperett három felvonásban

SZIGETI JÁCINT, vidékfejlesztési kormánybiztos  Ötvös András

NYULASSY VIOLA, virágkötő  Ónodi Eszter

DREVENKA NORBI, személyi asszisztens  Tasnádi Bence e.h. TEVA ösztöndíjas

KOVÁCS RÓZSI, néptáncoktató  Pálmai Anna

BÖLCSŐ SÁNDOR, vállalkozó   Elek Ferenc

BÖLCSŐ NIKOLETTA, a lánya  Borbély Alexandra e.h. TEVA ösztöndíjas

NYULASSYNÉ IBOLYA, polgármester  Bodnár Erika

NYULASSY PISTA, a fia  Kocsis Gergely

HAJMÁSI B. PÉTER, polgárőr   Rajkai Zoltán

KÖZMUNKÁSOK   MINDENKI

Zene  Kákonyi Árpád, Matkó Tamás

Dalszöveg  Máthé Zsolt

Dramaturg  Radnai Annamária, Szabó-Székely Ármin e.h., Boronkay Soma e.h.

Asszisztens  Budavári Réka

Írta  Kovács Dániel és Vinnai András

Rendező   Kovács Dániel

Bemutató: 2012. április 26.


süti beállítások módosítása