Húsz új programsorozatot indít a Művészetek Palotája

Eddig a költségvetési évhez alkalmazkodva készültek a műsortervek a Művészetek Palotájában (Müpa). A Káel Csaba vezérigazgató által kidolgozott ötéves stratégiai terv értelmében és igazodva a nemzetközi gyakorlathoz, áttérnek az évados programszerkesztésre. Mától már megtalálja a közönség az évszakokhoz alkalmazkodó, elsőként a 2012 őszétől érvényes műsorfüzetet és akár bérletet is vásárolhat a 20 új sorozat valamelyikére.

Az ősszel induló szériák közé két olyan sorozat is tartozik, amely a változással bevezetendő friss ötlethez csatlakozik: lesz a Müpában Évad művésze - elsőként az idén 60 éves Kocsis Zoltán -, és Évad együttese, a 2013-ban ötven éves Liszt Ferenc Kamarazenekar. Ők egyébként az évad végén másoknak adják át a stafétabotot.
Horizont - ez az évad mottója - mondta el a kedd délelőtti sajtótájékoztatón Káel Csaba, aki szerint a mai válságos helyzetben nehezen igazodnak el az emberek, a kultúra, a művészet alkalmas rá, hogy kitágítsa a látóhatárukat. 
Az újdonságok közül Csonka András produkció vezérigazgató-helyettes kiemelte azt a hangversenyt, amelyen az Évad művésze és együttese együtt is pódiumra lép, olyan sztármuzsikusokkal, mint Emmanuel Pahud, Perényi Miklós és Louis Fernando Pérez. A nagy karmesterek közül vendége lesz a háznak John Eliot Gardiner, Simon Rattle. A Stuttgarti Barokk Zenekar és Kamarakórus Frieder Bernius vezényletével Bach Máté-passióját szólaltatja meg. A Szentptervári Filharmonikus Zenekar és Jurij Tyemirkanov romantikus műsort ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Ugyanitt az Orchestre de Paris Pavo Jaervi vezényletével játszik, Leonidasz Kavakosz Sibelus hegedűversenyét, Vásáry Tamás pedig a Turkish Presidential Symphony Orchestrával Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza. 

mupa Az újévi koncert hagyománya tovább épül, 2013. január elsején Haydn Az évszakok című oratóriuma a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában hangzik el, Helmuth Rilling vezényletével. A szólisták: az elismert szoprán, Marlis Petersen, Bernhard Berchtold (tenor) és Bretz Gábor (basszus). 
Káel Csaba vezérigazgató hozzáfűzte, a jövőben mindig más oratorikus alkotást tűznek műsorra, mivel a külföldi zenekarok nehezen mozdulnak ki az ünnep alkalmával, több lehetőség nyílik a hazai együttesek számára. 
A kortárs zenének is tér nyílik a palotában, egyebek között John Cage, Ligeti György, Fekete Gyula és Szemző Tibor alkotásai hangzanak el. Ramón Vargas, a neves tenor áriaestet ad. Káel Csaba a koprodukciók létrejöttét tartja a stratégiai elképzelések fontos elemének. Ezek - mint megjegyezte - hosszabb távon bontakoznak ki igazán. 
A Nemzeti Filharmonikusokkal (NFZ), a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Állami Operaházzal, a Zeneakadémiával, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal már bejáratott kapcsolatokat nemzetközi térre is kiterjesztik. Solti György születésének 100. évfordulóját az Operaházzal és a Zeneakadémiával közösen ünneplik meg. 
Figyelemmel a Verdi-évre a Kolozsvári Magyar Operával együtt mutatják be a ritkán hallható, Attila című operát. A műfaj nemcsak az egyre híresebb Budapesti Wagner-napok alkalmával lesz jelen a koncertteremben, az NFZ Richard Strauss-sorozatában is partner a Müpa. A hallgatag asszony és a Capriccio kerül színre októberben, illetve márciusban. 
Nemcsak Kocsis Zoltán 6 részes sorozata, hanem Vukán György és trombitás partnere, a virtuóz Belmondo (a filmszínész unokaöccse) szeptemberi koncertje is megemlékezik Debussyről, születésének 150. évfordulója alkalmából.

süti beállítások módosítása