Óriási az érdeklődés a POSZT iránt

A június 7. és 16. között sorra kerülő XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) iránt, melynek versenyprogramjaira a belépők mintegy húsz százaléka egy nap alatt elkelt. 

Stenczer Béla, a POSZT ügyvezető igazgatója szerdán az MTI érdeklődésére elmondta: kedden kezdték meg a jegyek árusítását. Az internetes jegyértékesítés népszerűbbé válásával az elmúlt évekhez képest kevesebben várták a reggeli pénztárnyitást a Pécsi Nemzeti Színháznál, de a közönség tagjai személyesen vagy számítógép előtt ülve rövid időn belül megvásárolták a Vígszínház Makrancos Kata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Koccanás című előadásának összes belépőjét.

Az ügyvezető szerint a POSZT iránti töretlen érdeklődés az előadások, produkciók sokfélesége és magas színvonala mellett azzal is magyarázható, hogy bár a gazdasági válság a színházakra és azok közönségére is hatással van, krízishelyzetekben nagyobb a művészetek iránti fogékonyság. Az emberek szeretnék félretenni a napi gondokat és a teátrumokban is keresik a tartalmas kikapcsolódás lehetőségét.

lead

Stenczer Béla utalt arra, hogy a magyar színházi világ legrangosabb eseményén idén hét nagyszínpadi és hét stúdiószínházi előadás száll versenybe. A darabokat Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus és Bicskei István színész, rendező, koreográfus válogatta ki a magyarországi és határon túli magyar színházak 2011. március 1. és 2012. február 29. között bemutatott előadásai közül. A produkciók a Pécsi Nemzeti Színházban és a Bóbita Bábszínházban láthatóak majd, a díszvendég Cserhalmi György színművész lesz.

Az ügyvezető elsősorban a Kodály Központba és a Zsolnay Kulturális Negyedbe tervezett úgynevezett off-programok közül kiemelte a tizennyolc év után újra színpadra lépő East együttes koncertjét, a L'art pour L'art jubileumi estjét, a Születtem Magyarországon című Cseh Tamás-Bereményi Géza estet, valamint Varnus Xaver koncertjét Bodrogi Gyula színművész vendégszereplésével.

Stenczer Béla szólt arról, hogy a POSZT-ot emellett számos kiállítás, koncert, író-olvasó és közönségtalálkozó színesíti. Változás, hogy a hagyományosan a színházi találkozó idején kezdődő Sétatér fesztivál idén a Zsolnay-negyedben kap helyet, s a negyed és a belváros között városnéző kisvonat is szállítja a közönséget.

Az ügyvezető - utalva arra, hogy a Magyar Teátrumi Társaság idén a Magyar Színházi Társasággal megegyező, 16,6 százalékos tulajdonrészt szerzett a POSZT-ot működtető, pécsi önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságban - elmondta: a korábbinál több egyeztetésre volt szükség a partnerek között, május elején azonban lezárulnak a programokkal kapcsolatos előkészületek.

Kitért arra, hogy rendelkezésre áll a találkozó megtartásához szükséges műszaki háttér, az előadások zökkenőmentes lebonyolítása érdekében folyamatos a különböző eszközök, berendezések vizsgálata, karbantartása is.

Stenczer Béla a tavalyinál stabilabbnak ítélte meg a POSZT pénzügyi hátterét. Emlékeztetett arra, hogy a 175-180 millió forint költségvetésű fesztiválhoz 75-75 millió forint a pécsi és az állami támogatás, utóbbi egy 45 millió forintos miniszteri keretből és a kiemelt fesztiválok megrendezéséhez elnyerhető 30 millió forintos pályázati támogatásból áll. E tételekből a városi hozzájárulás és a miniszteri keret biztosnak tűnik, a pályázati sikerre jó esély van. A fennmaradó részt a tervek szerint a jegybevételek fedezik.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, s nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a baranyai megyeszékhely szállodái és éttermei is megtelnek vendégekkel.

Kapcsolódó cikk:

A POSZT bojkottálását fontolgatták

Április 12-én a Rátkai Klubban tartott a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság a POSZT-tal kapcsolatban megbeszélést. Közzétesszük a Színházi Társaság honlapján megjelent beszámolót az ...»

süti beállítások módosítása