Paul McCartneyt jelölték a balett Oscar-díjára

A balett Oscarjának nevezett nagy presztízsű nemzetközi Benois de la Danse-díjra jelölték Paul MacCartney-t Ocean's Kingdom című balettzenéjéért.

mccartney

A Nemzetközi Táncszövetség által 1991-ben Moszkvában alapított Benios de la Dance a legrangosabb balettversenyek közé tartozik. Az évente megrendezésre kerülő fesztivál idén érkezett húszadik évfordulójához. 
A jelöléseket Regina Nyikiforova, az Alekszandr Benua (Alexandre Benois) díszlet és jelmeztervezőről, a modern balett nagy hatású művészéről elnevezett díj igazgatója jelentette be. McCartney a legjobb zeneszerző kategóriában verseng tavaly bemutatott első klasszikus balettzenéjével. A kategória másik jelölését Michel Legrand kapta Liliom című művéért.

A díj további kategóriáiban az előző évad legkiemelkedőbb koreográfusait, balerináit és táncosait ismerik el, ezen kívül életműdíjat is osztanak - olvasható a balettverseny honlapján. 

Rendszerint április végét választják a díj átadására, hogy egyúttal Benua születésnapjáról is megemlékezzenek. A nemzetközi elismerés 1992 óta az UNESCO támogatását is élvezi. Az idei díjátadóra május 22-én kerül sor a moszkvai Nagyszínházban.

oceans

Sara Mearns Robert Fairchilddal az Oceans Kingdom című darabban, amelyhez McCartney írta a zenét

A jelöltek teljes listája:

KOREOGRÁFUSOK

Patrick De Bana, Jean-Guillame Bart, Lar Lubovitch, Chung Eui-Sook és Daniel H. Byun, Boris Eifman

BALERINÁK

Kathleen Breen Combes, Olga Esina, Kim Ji-Young , Alina Cojocaru , Sara Mearns , Euguenya Obraztsova, Laëtitia Pujol

TÁNCOSOK

Matthew Golding, Vladislav Lantratov, Lee Dong-Hoon, Chase Finlay, Mathias Heymann, Carsten Jung  

ZENESZERZŐK

Michel Legrand, Sir Paul McCartney 

süti beállítások módosítása