Piruettek és ábrándok - Könyvbemutató a Vígszínházban

Május 10-én, csütörtökön könyvbemutatót tartanak a Vígszínházban Nádasi Myrtil Piruettek és ábrándok című művéből, melyen Halász Judit és Bálint András is közreműködik.

Piruettek és ábrándok

Nádasi Myrtill az Operaházzal szemben, a Drechsler-palotában töltötte gyerekkorát. A palota hosszú ideig a balett fellegvára volt. Édesapja, Nádasi Ferenc a magyar balett kiemelkedő alakja volt, az Állami Operahaz balett igazgatoja, a Balett Intézet vezető tanára, édesanyja táncosnő, balettmester.
A tánc varázsa ellenére végül is filmen és a színpadon ért el jelentős sikereket: szinte csodagyerekként robbant be a magyar színházi életbe. Emlékezetes alakítást nyújtott a Vörös tinta című filmben és A kőszívű ember fiai filmváltozatában. Néhány rendkívül mozgalmas alkotó év után elhagyta az országot. Sok küzdelem áránkezdte újra karrierjét és ért el sikereket angliai színházakban, emellettversmondóként és a magyar irodalomnépszerűsítőjeként is jelentős ismertségre tett szert. Örkény István néhány novellája az ő fordításában hangzott el Londonban, és Radnóti Miklós verseit önálló műsorban népszerűsítette a BBC-n.

A könyvről:

Nádasi Myrtill önéletrajzi művét, melyben a balett, a gyerekkor és az ötvenes évek magyarországi világába enged bepillantást, angolul írta. 2006 karácsonyán jelent meg Londonban Piruettes and passions címmel.

A könyv – melyet maga ültetett át magyar nyelvre –a magyar balett egy nagy korszakát és a magyar színjátszásizgalmas és virágzó éveit idézi meg. Nádasi Myrtill fiatal színésznőként olyan egyéniségekkel játszhatott együtt, mint Bulla Elma, Sulyok Mária, Ruttkay Éva, Latinovits Zoltán, Pálos György, Páger Antal. Könyvében érdekfeszítően írja le személyes élményeit, kapcsolatait e nagy művészekkel.

A könyv végén ízelitőt ad angliai sorsábol is: sikeres fellépések színházban (Irma, te édes) és a BBC rádióműsoraiban.

A magyar kiadás néhány hazai vonatkozású fejezettel is kiegészült, így a rendkívül sikeres Radnóti-emlékműsor, vagy az 1993-as magyarországi vendégjáték történetével.

piruettek

Az angol kiadás visszhangjából:

"A színház világa igéző és titokzatos. Nádasi Myrtill beszámolója bepillantás az Operaház művészeinek korabeli mindennapjaiba. Az apa és leánya történetét áthatja foglalkozásuk szenvedélyes szeretete, és sokat elmond hivatásukról, reményeikről és aggódalmaikról. Az idő gyorsan múlik és könnyű felejteni, de a Piruettek és ábrándok segítségével mindig emlékezni fogunk a színháznak erre a korszakára és egyes főszereplőire."

Lady Valerie Solti

(Sir György Solti özvegye)

süti beállítások módosítása